Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
poniedziałek, 25 marca 2013
Shawarma z kurczaka z ryżem po arabsku i zieloną sałatką

W kuchni lubię eksperymentować nie tylko pod względem łączenia smaków, ale też sposobu przygotowywania potraw. Kreatywne gotowanie wymaga jednak czasu, a tego u mnie ostatnio jak na lekarstwo. To oczywiście nie oznacza, że jem dania z puszki czy mrożonki. O nie nie :) W momentach krytycznego niedoczasu na stole goszczą potrawy z cyklu "pochwała prostoty". Niewielka ilość umiejętnie połączonych składników, aromatyczne przyprawy i w godzinę można wyczarować naprawdę pyszny obiad.

Dziś zrobiłam shawarmę z kurczaka z najpyszniejszym na świecie ryżem po arabsku i zieloną sałatką, tak na przekór typowo zimowej pogodzie. Aby mięso było bardziej kruche, zostawiam jest w marynacie na około 3-4 godziny. Jeśli chodzi o samą marynatę to robię ją zazwyczaj "na oko", dziś jednak zapisałam dokładną ilość poszczególnych składników. Warto poeksperymentować z proporcjami - efekty na pewno będą interesujące.

Składniki:

  • średnia pierś z kurczaka
  • 2 łyżki grenadiny
  • 1,5 łyżki przyprawy do shawarmy (jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • garść makaronu sharije (ponieważ moja garść jest dosyć mała, zawsze dodaję dwie ;) )
  • główka sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek wężowy
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę wielkości 1,5-2 cm. Wymieszaj grenadinę, przyprawę do shawarmy i oliwę z oliwek. Aby marynata była pikantniejsza, można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili, względnie szczyptę mielonej. Ostrożnie jednak, bo przyprawa do shawarmy jest dosyć konkretna w smaku. W misce wymieszaj mięso z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, można na dłużej.

W garnku rozgrzej masło klarowane, wrzuć makaron sharije i smaż aż nabierze złotego koloru. Na tym etapie gotowania bardzo przyda się dobry refleks, bo makaron potrafi błyskawicznie się przypalić. Do makaronu wsyp ryż, wymieszaj, wlej wodę i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu aż ryż zmięknie (ok. 15 minut). Ponieważ makaron też wchłania płyn, może się okazać, że trzeba będzie dolać wody.

W międzyczasie wrzuć mięso na suchą patelnię i smaż do momentu zrumienienia. Pamiętaj aby nie mieszać zbyt często, bo mięso puści sok.

Warzywa na sałatkę umyj. Sałatę porwij na kawałki, szczypiorek posiekaj, ogórka pokrój w ćwierćplasterki, a oliwki na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem cytrynowym i szczyptą soli, polej 2 łyżeczkami oliwy. Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć świeżo mielonego czarnego.

Proste prawda? A jakie smaczne :)

 

 

Wszystkie niezbędne składniki można kupić w sklepie ARABSKIE smaki i aromaty

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

niedziela, 24 marca 2013
Chałwa czekoladowa

Niedawno na jednej z Facebookowych stron poświęconych kuchni arabskiej znalazłam informację, że chałwa jest jednym z ulubionych deserów mieszkańców Bliskiego Wschodu, Bałkanów i.... Polski :) Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś tak się ucieszyłam, a zaraz potem bardzo się zdziwiłam, bo nie wiedziałam, że chałwa jest w Polsce aż tak popularna.

U nas w domu zdecydowanie największym wielbicielem chałwy jest tata. Pochłania ją w ilościach ogromnych i z prędkością światła ;) Ja chałwę i owszem lubię, aczkolwiek są słodkości, które jem chętniej. W zeszłą niedzielę miałam jednak ochotę właśnie na chałwę, a tu zonk. Osiedlowy sklepik zamknięty, w kilku innych które odwiedziłam chałwy brak, zamówienie przez internet odpada, bo na przesyłkę trzeba by czekać kilka dni a ja chciałam już, teraz i natychmiast. Z pomocą przyszedł wujek Google i podał przepis. Szybki przegląd lodówki - wszystkie składniki są, więc zrobiłam. Bardzo dobra wyszła, chociaż następnym razem zmienię trochę proporcje, bo myślę, że może być jeszcze lepsza.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka (dodałam 1 pełną)
  • 2 szklanki brązowego cukru (następnym razem dodam mniej bo jak dla mnie chałwa wyszła za słodka)
  • 2/3 szklanki tahini (dodałam 1 szklankę, ale następnym razem dodam jeszcze więcej)
  • łyżka kakao
  • aromat waniliowy
  • pistacje lub inne orzechy (opcjonalnie)

W garnku wymieszaj mleko z cukrem. Garnek powinien być dosyć duży, ponieważ podczas gotowania syrop mocno się podnosi. Gotuj do momentu osiągnięcia stanu soft-ball. Brzmi zagadkowo? Tak naprawdę stan ten można dosyć łatwo rozpoznać. Jeśli masz termometr cukierniczy, to nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Syrop osiąga stan soft-ball przy temperaturze 112°C - 115°C (234°F - 240°F). Jeśli nie posiadasz termometru, możesz przeprowadzić test zimnej wody. Do miseczki z zimną wodą wlej łyżeczkę syropu. Jest gotowy jeśli bez problemu możesz uformować z niego kulkę o konsystencji miękkiej plasteliny. Jeśli syrop się rozpływa, to znaczy, że trzeba jeszcze chwilę podgotować. U mnie trwało to ok. pół godziny.

Gotowy syrop zdejmij z ognia i dodaj tahini i aromat waniliowy. Mieszaj drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Im dłużej będziesz mieszać, tym bardziej "nitkowatą" strukturę będzie miała chałwa. Odłóż około szklanki masy, do reszty dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do lekko natłuszczonej foremki wykładaj porcjami masę ciemną i jasną. Możesz lekko przemieszać widelcem, żeby otrzymać marmurkowy wzór. Wierzch możesz posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

 

Smacznego :)

 

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

00:12, magda_gotuje
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 marca 2013
Arabska zupa pomidorowa z kuskusem

Jako dziecko nie lubiłam zup. Traktowałam je jak zło konieczne, które trzeba zjeść bo podobno zdrowe. Kiedy byłam na tyle duża, że mogłam sama decydować o tym co jem, całkiem wykreśliłam zupy z mojego menu. Do czasu aż w jednej z gazet kulinarnych znalazłam przepis który do mnie przemówił. Właściwie to przemówiło zdjęcie, na tyle głośno i wyraźnie, że postanowiłam wypróbować. Wyszło pysznie i od tego czasu lubię zupy. A jeśli zupa jest wieloskładnikowa, o wyrazistym smaku z nutką egzotyki to jest to uczta dla wszystkich zmysłów.

A arabska zupa pomidorowa z kuskusem właśnie taka jest.

Składniki:

  • puszka pomidorów w kawałkach (jeśli są całe, przed dodaniem do zupy należy je rozdrobnić)
  • puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula - posiekana
  • 2 marchewki - pokrojone w plastry
  • 4-5 łodyg selera naciowego - pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy (jeśli lubisz bardzo pikantne potrawy możesz dodać więcej, ale nie polecam, bo zdominuje smak pozostałych składników)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2-3 łyżki kuskus
  • 4-6 szklanek wywaru warzywnego (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz uzyskać)
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa do smażenia

Zupa ma wiele składników, ale jej przygotowanie jest bardzo proste. W garnku rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut cebulę z marchwią i selerem, tak aby warzywa nieco zmiękły. Dodaj harissę i kumin i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar warzywny, dodaj pomidory, przecier i ciecierzycę, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli po tym czasie warzywa są jeszcze twarde, gotuj jeszcze chwilę, uważając jednak, żeby się nie rozgotowały. Dodaj kuskus i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką pietruszki.

Efekt końcowy wygląda tak

 

Smacznego :)

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

piątek, 01 marca 2013
Reaktywacja

Dawno mnie tu nie było. Tak dawno, że zapomniałam jakie jest hasło do bloga... ale wróciłam i planuję zostać. Oczywiście jeśli starczy czasu i motywacji. Na razie motywacja jest, bo mam plan - wziąć udział w III Festiwalu Kuchni Arabskiej bo na kuchnię arabską mam fazę. Odkryłam przez przypadek i wsiąkłam, bo smaczna, bo zdrowa i taka inna niż wszystko co do tej pory próbowałam.

W związku z powyższym, dziś rozgrzewka (bo jakoś musiałam te hasło odzyskać) a w weekend pierwsza odsłona arabskiego gotowania. Jeśli zechcecie przepisy wypróbować, to wszystkie typowo arabskie składniki znajdziecie w sklepie pełnym arabskich smaków i aromatów. Polecam serdecznie - lepszego na pewno nie znajdziecie.

23:36, magda_gotuje
Link Dodaj komentarz »