Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
sobota, 31 października 2009
Sangría

Przepis ze strony mojego kulinarnego guru :) Pascala.

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 gruszka
  • 1 butelka słodkiego czerwonego wina
  • 250 ml wody gazowanej
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 125 ml soku mandarynkowego
  • 50-250 ml soku z cytryny
  • około 200 ml koniaku

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę i limonkę pokrój w plasterki, gruszkę pokrój w kostkę. Owoce wrzuć do dużego dzbanka.
  2. Wlej wino, wodę, sok pomarańczowy i mandarynkowy. Sok cytrynowy i koniak dodaj do smaku. Przed podaniem schłódź sangríę w lodówce.

sangría

18:30, magda_gotuje , Napoje
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 października 2009
Zupa cebulowa

Składniki:

  • 70-80 dag białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 1 l rosołu wołowego lub drobiowego z kostki
  • 40 dag żółtego sera
  • bagietka
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła i usmaż na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym, dodaj tymianek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotuj 30 minut. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, możesz dodać pół szklanki wody. Po tym czasie dolej rosół i gotuj jeszcze 20 minut.
  2. Bagietkę pokrój na kromki i każdą posmaruj masłem z obu stron. Ser zetrzyj na tarce. Usmaż bagietki z jednej strony na złoty kolor, następnie przewróć, posyp serem i smaż aż ser się rozpuści. Zupę podawaj z tościkami.

zupa cebulowa

18:09, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 października 2009
Drobiowe kąski w płatkach

Składniki:

  • 60-80 dag piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 5-6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag mąki
  • 1 duże jajko
  • płatki kukurydziane
  • suszony tymianek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ketchup wyjmieszaj z sokiem cytrynowym i i czosnkiem. Dodaj dużą szczyptę tymianku i mielonej papryki.
  2. Mięso opłucz pod zimną wodą, czyść z tłuszczu i błonek i pokrój w paski. Kawałki kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Na płaski talerz wsyp mąkę i wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Na drugi talerz wsyp płatki (możesz je wcześniej lekko rozgnieść).
  4. Kawałki kurczaka osącz z marynaty. Obtocz je najpierw w mące, potem w jajku i następnie w płatkach kukurydzianych, dociskając je mocno do mięsa). Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony. Ułóż kąski w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj jeszcze 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.

kąski w płatkach

16:34, magda_gotuje , Na obiad
Link Komentarze (2) »
środa, 28 października 2009
Zapiekanka makaronowo-warzywna

Składniki:

  • 35 dag makaronu świderki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 25 dag kapusty włoskiej
  • 4 jajka
  • pieś z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 20 dag małych pomidorków
  • 3 łyżki oliwy
  • olej
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedź. Cebulę posiekaj, marchewki pokroj w plasterki, kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę i kapustę, wymieszaj i chwilę smaż. Oprósz solą, podlej niewielką ilością wody i duś 10 minut. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż.
  2. Jajka roztrzep w misce, wlej mleko, oprósz gałką muszkatołową, dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Makaron wymieszaj z warzywami i kurczakiem. Przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory. Całość polej sosem serowym. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 175 C.

zapiekanka makaronowo-warzywna

23:54, magda_gotuje , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 października 2009
Sernik z gruszkami

Składniki:

  • 10 gruszek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 jajek
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 kg twarogu
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • 8 łyżek konfitury morelowej

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, poprzekrajaj, usuń środki i skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodaj 4 jajka i utrzyj na puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Żółtka z pozostałych jajek utrzyj z twarogiem, resztą cukru, śmietaną, startą skórką z cytryny, proszkiem budyniowym i rodzynkami. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą twarogową.
  3. Masę rozsmaruj na cieście, na wierzchu ułóż gruszki. Piecz 50 minut w tmperaturze 200 C. Po upieczeniu posmaruj podgrzaną konfiturą.

sernik z gruszkami

19:08, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 października 2009
Sałatka z ryżem i oliwkami

Składniki:

  • 2 woreczki białego ryżu
  • zielona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 150 g groszku konserwowego
  • 3 parówki drobiowe lub cielęce
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g czarnych oliwek (ewentualnie mogą być zielone)
  • 100 g żółtego sera
  • 3 rzodkiewki
  • 150 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i wrzuć do dużej miski. Paprykę pokrój w paseczki, pomidory w ćwiartki (lub dużą kostkę), parówki w plasterki, a ser w kostkę. Groszek i oliwki osącz z zalewy (oliwki można przekroić na połówki). Wszystkie składniki połącz z ryżem.
  2. Zalej sałatkę oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na wierzchu razem z ponacinanymi dekoracyjnie rzodkiewkami.

sałątka z oliwkami

17:17, magda_gotuje , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 października 2009
Talarki ziemniaczano-waflowe

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • paczka wafli
  • łyżka masła lub margaryny
  • 4 parówki
  • natka pietruszki
  • słodka mielona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do gorących dodaj masło, sól, pieprz, paprykę i natkę i natychmiast rozsmaruj na waflach. Przy jednym z brzegów ułóż parówkę.
  2. Odczekaj chwilę aby wafle zmiękły, następnie każdy wafel zwiń w roladę i wystudź. Roladki pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm i przysmaż na gorącym oleju.

talarki ziemniaczano-waflowe

00:45, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 października 2009
Keks serowy

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag chudego twarogu
  • 25 dag mieszanych suszonych owoców
  • 5 dag siekanych migdałów
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zrób w środku niewielkie wgłębienie. Dodaj jajka, sól, cynamon, kardamon, skórkę cytrynową, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dodaj margarynę (2 łyżki odłóż), twaróg, drobno pokrojone suszone owoce i migdały. Zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem, podłużnej formy. Piecz 60-80 minut w temperaturze 175 C. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto pozostałą stopioną margaryną, przestudź i posyp cukrem pudrem.

keks serowy

00:53, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Złocista gwiazda

Składniki:

  • 300 g maku
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g margaryny
  • 75 g masła
  • 200 g cukru
  • 25 g migdałów
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 100 g rodzynek
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • paczka drożdży instant

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wodą, gotuj 5 minut, ostudź, odcedź i zmiel w marzynce. Margarynę rozpuść i wlej do maku. Wsyp 150 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Dodaj aromat migdałowy, 2 jajka, obrane ze skórki i posiekane migdały i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do mąki wsyp pozostały cukier i cukier waniliowy i wymieszaj. Wlej letni mleko, stopione i lekko schłodzone masło i dodaj jajko. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Ponownie zagnieć ciasto, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm. Na cieście rozsmaruj masę makową i zwiń dłuższy bok. Z rolady zrób wieniec, połącz oba końce i zrób nacięcie w kształcie gwiazdy. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piecz 40 minut w temperaturze 160 C.

złocista gwiazda

00:36, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 października 2009
Deser brzoskwiniowy

Składniki:

  • 50 dag brzoskwiń
  • 15 dag zmielonego twarogu
  • 2 łyżki zmielonego maku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 torebka galaretki brzoskwiniowej
  • 1 kieliszek likieru amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę. Jedną pokrój w drobną kostkę, pozostałe zmiksuj. galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi brzoskwiniami i brzoskwinią pokrojoną w kostkę.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, powoli wsypując zagęstnik i cukier puder. Przełóż do twarogu i przemieszaj. Dodaj mak i likier amaretto i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Do pucharków wlej połowę musu owocowego, rozsmaruj warstwę kremu i przykryj pozostałym musem. Schładzaj w lodówce conajmniej 30 minut.

deser brzoskwiniowy

20:05, magda_gotuje , Desery
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6