Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
poniedziałek, 26 października 2009
Sałatka z ryżem i oliwkami
Składniki:
- 2 woreczki białego ryżu
- zielona papryka
- 2 duże pomidory
- 150 g groszku konserwowego
- 3 parówki drobiowe lub cielęce
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g czarnych oliwek (ewentualnie mogą być zielone)
- 100 g żółtego sera
- 3 rzodkiewki
- 150 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i wrzuć do dużej miski. Paprykę pokrój w paseczki, pomidory w ćwiartki (lub dużą kostkę), parówki w plasterki, a ser w kostkę. Groszek i oliwki osącz z zalewy (oliwki można przekroić na połówki). Wszystkie składniki połącz z ryżem.
- Zalej sałatkę oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na wierzchu razem z ponacinanymi dekoracyjnie rzodkiewkami.
