Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
poniedziałek, 26 października 2009
Sałatka z ryżem i oliwkami

Składniki:

  • 2 woreczki białego ryżu
  • zielona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 150 g groszku konserwowego
  • 3 parówki drobiowe lub cielęce
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g czarnych oliwek (ewentualnie mogą być zielone)
  • 100 g żółtego sera
  • 3 rzodkiewki
  • 150 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i wrzuć do dużej miski. Paprykę pokrój w paseczki, pomidory w ćwiartki (lub dużą kostkę), parówki w plasterki, a ser w kostkę. Groszek i oliwki osącz z zalewy (oliwki można przekroić na połówki). Wszystkie składniki połącz z ryżem.
  2. Zalej sałatkę oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na wierzchu razem z ponacinanymi dekoracyjnie rzodkiewkami.

sałątka z oliwkami

17:17, magda_gotuje , Sałatki
Link Dodaj komentarz »