Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
wtorek, 03 listopada 2009
Ptasie mleczko

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Galaretkę cytyrnową rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z połową puszki mleka. Wlej do formy i wstaw do lodówki.
  2. Kakao wsyp do 1 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao zmiksuj z połową puszki mleka, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i wylej na warstwę cytrynową.
  3. Pozostałą żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody i zmiksuj z całą puszką mleka. Jeśli masa jest bardzo gęsta możesz dodać więcej wody, aby po  zastygnięciu nie byłą zbyt twarda. Wylej na warstwę kakaową.
  4. Ptasie mleczko polej galaretką malinową.

ptasie mleczko

12:32, magda_gotuje , Desery
Link Komentarze (3) »
środa, 21 października 2009
Deser brzoskwiniowy

Składniki:

  • 50 dag brzoskwiń
  • 15 dag zmielonego twarogu
  • 2 łyżki zmielonego maku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 torebka galaretki brzoskwiniowej
  • 1 kieliszek likieru amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę. Jedną pokrój w drobną kostkę, pozostałe zmiksuj. galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi brzoskwiniami i brzoskwinią pokrojoną w kostkę.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, powoli wsypując zagęstnik i cukier puder. Przełóż do twarogu i przemieszaj. Dodaj mak i likier amaretto i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Do pucharków wlej połowę musu owocowego, rozsmaruj warstwę kremu i przykryj pozostałym musem. Schładzaj w lodówce conajmniej 30 minut.

deser brzoskwiniowy

20:05, magda_gotuje , Desery
Link Komentarze (2) »
wtorek, 13 października 2009
Pascha z bakaliami

Składniki:

  • litr śmietany kremówki
  • litr mleka
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj z wanilią. Do miski wbij jajka, zalej je wrzącym mlekiem, cały czas mieszając. Dodaj śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do wystygnięcia.
  2. Masło i cukiem utrzyj na gładką masę. Małymi porcjami dodawaj przygotowany twarożek i dokładnie utrzyj.
  3. Rodzynki i migdały zalej na kilka minut wrzątkiem w osobnych miseczkach. Osącz, migdały obierz, rodzynki osusz. Bakalie posiekaj i razek ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Gazę zamocz w zimnej wodzie, wyciśnij i wyłóż nią formę na babkę. Napełnij formę masą twarogową, mocno docisnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Paschę można zamrażać. W tej postaci przechowuj ją do dwóch tygodni.

pascha

19:58, magda_gotuje , Desery
Link Dodaj komentarz »