Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
czwartek, 15 października 2009
Pasztet chłopski

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny
  • 250 g wołowiny
  • 250 g cielęciny lub kurczaka
  • 250 g boczku
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • włoszczyzna
  • 100 g tłuszczu
  • 4 jajka
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 cebule
  • 200 g słoniny
  • łyżka suszonych grzybów
  • łyżka koniaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie:

  1. Grzyby mocz przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości razem z posiekaną cebulą. Mięsa pokrój na kawałki, każde osobno obsmaż na tłuszczu. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cebulę z grzybami i duś, aż całość będzie miękka.
  2. W sosie z mięsa lub grzybów namocz bułki. Mięso, cebulę, surową wątróbkę i odciśnięte bułki przepuść 2-3 razy przez maszynkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem i koniakiem. Dodaj jajka, wywar z grzybów, sos z duszenia mięsa i całość wyrób. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do masy, dokładnie wymieszaj.
  3. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż kilka plasterków słoniny. Wyłóż masę i przykryj plasterkami słoniny. Piecz 90 minut w temperaturze 180 C.

pasztet chłopski

20:09, magda_gotuje , Pasztety
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 października 2009
Pasztet z tuńczyka w cieście

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • jajko
  • żółtko
  • pęczek dymki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki
  • 10 dag ugotowanego ryżu
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 10 dag masła
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka osącz z zalewy, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj stopione masło i ketchup. Utrzyj na jaednolitą masę.
  2. Jajka na twardo drobno posiekaj i dodaj do masy tuńczykowej. Dodaj natkę pietruszki i ryż, wbij jajko i ponownie wymieszaj.
  3. Formę nasmaruj tłuszczem i wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim tak, aby wystawało poza brzegi blaszki. Napełnij masą tuńczykową, przykryj zwisającym ciastem i dokładnie zalep brzegi smarując je zimną wodą. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Wierzch posmaruj roztrzepnym żółtkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 175 C

pasztet z tuńczyka w cieście

19:37, magda_gotuje , Pasztety
Link Komentarze (2) »
Pasztet drobiowy w sezamie

Składniki:

  • duży kurcza
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1/2 litra mleka
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, liść laurowy, sezam

Przygotowanie:

  1. Kurczaka ugotuj z marchewką, pietruszką i przyprawami. Bułki namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Pierś z kurczaka pokrój w paski i przesmaż.
  2. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości. Mięso przepuść przez maszynkę razem z cebulą, odciśniętą bułką i warzywami. Dodaj jajka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę wysmaruj masłem i obsyp sezamem. Nałóż połowę mięsa, ułóż pierś z kurczaka i przykryj resztą mięsa. Piecz w temperaturze 200 C przez 1,5 godziny.

pasztet drobiowy w sezamie

19:23, magda_gotuje , Pasztety
Link Dodaj komentarz »