Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
czwartek, 15 października 2009
Pasztet chłopski
Składniki:
- 250 g wieprzowiny
- 250 g wołowiny
- 250 g cielęciny lub kurczaka
- 250 g boczku
- 150 g wątróbki drobiowej
- włoszczyzna
- 100 g tłuszczu
- 4 jajka
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 cebule
- 200 g słoniny
- łyżka suszonych grzybów
- łyżka koniaku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
- Grzyby mocz przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości razem z posiekaną cebulą. Mięsa pokrój na kawałki, każde osobno obsmaż na tłuszczu. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cebulę z grzybami i duś, aż całość będzie miękka.
- W sosie z mięsa lub grzybów namocz bułki. Mięso, cebulę, surową wątróbkę i odciśnięte bułki przepuść 2-3 razy przez maszynkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem i koniakiem. Dodaj jajka, wywar z grzybów, sos z duszenia mięsa i całość wyrób. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do masy, dokładnie wymieszaj.
- Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż kilka plasterków słoniny. Wyłóż masę i przykryj plasterkami słoniny. Piecz 90 minut w temperaturze 180 C.

poniedziałek, 12 października 2009
Pasztet z tuńczyka w cieście
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na twardo
- jajko
- żółtko
- pęczek dymki
- 3-4 łyżki posiekanej natki
- 10 dag ugotowanego ryżu
- 3-4 łyżki ketchupu
- 10 dag masła
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Tuńczyka osącz z zalewy, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj stopione masło i ketchup. Utrzyj na jaednolitą masę.
- Jajka na twardo drobno posiekaj i dodaj do masy tuńczykowej. Dodaj natkę pietruszki i ryż, wbij jajko i ponownie wymieszaj.
- Formę nasmaruj tłuszczem i wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim tak, aby wystawało poza brzegi blaszki. Napełnij masą tuńczykową, przykryj zwisającym ciastem i dokładnie zalep brzegi smarując je zimną wodą. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Wierzch posmaruj roztrzepnym żółtkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 175 C

Pasztet drobiowy w sezamie
Składniki:
- duży kurcza
- 1/2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- marchewka
- mała pietruszka
- 2 czerstwe bułki
- 1/2 litra mleka
- cebula
- łyżka masła
- łyżka majeranku
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku, liść laurowy, sezam
Przygotowanie:
- Kurczaka ugotuj z marchewką, pietruszką i przyprawami. Bułki namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Pierś z kurczaka pokrój w paski i przesmaż.
- Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości. Mięso przepuść przez maszynkę razem z cebulą, odciśniętą bułką i warzywami. Dodaj jajka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Formę wysmaruj masłem i obsyp sezamem. Nałóż połowę mięsa, ułóż pierś z kurczaka i przykryj resztą mięsa. Piecz w temperaturze 200 C przez 1,5 godziny.

|
|
<
|
Kwiecień 2018 |
>
|
|
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
So |
N |
|
|
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
|
|
|
|
|
|
Zakładki:
Inspiracje
Pomóż zwierzakom
|