Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
środa, 28 października 2009
Zapiekanka makaronowo-warzywna

Składniki:

  • 35 dag makaronu świderki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 25 dag kapusty włoskiej
  • 4 jajka
  • pieś z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 20 dag małych pomidorków
  • 3 łyżki oliwy
  • olej
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedź. Cebulę posiekaj, marchewki pokroj w plasterki, kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę i kapustę, wymieszaj i chwilę smaż. Oprósz solą, podlej niewielką ilością wody i duś 10 minut. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż.
  2. Jajka roztrzep w misce, wlej mleko, oprósz gałką muszkatołową, dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Makaron wymieszaj z warzywami i kurczakiem. Przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory. Całość polej sosem serowym. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 175 C.

zapiekanka makaronowo-warzywna

23:54, magda_gotuje , Makarony
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 października 2009
Lazania mięsno-szpinakowa

Składniki:

  • 24 płaty lazani
  • 1/2 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • szklanka mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżka susznoego oregano
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Odłóż połowę, resztę usmaż na łyżce masła. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i oregano. Gotuj do smaku solą i pieprzem, gotuj 15 minut.
  2. 5 dag sera zetrzyj na tarce, pozostały pokrój w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka, resztę zagotuj. Dodaj mąkę rozpuszczoną w mleku, cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodaj starty ser, mieszaj do czasu aż ser się rozpuści.
  3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso z odłożoną cebulą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Prostokątną formę posmaruj masłem. Na dnie ułóż 8 płatów lazanii (sprawdź na opakowaniu, czy lazanię trzeba najpierw obgotować), na nich rozłóż połowę mięsa i polej połową sosu serowego. ułóż kolejne 8 płatów lazanii, zastępnie resztę mięsa, pokrojony ser i polej sosem pomidorowym. Przykryj pozostałymi płatami, polej resztą sosu serowego. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 C

lazania mięsno-szpinakowa

19:11, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Z kurczakiem i fasolką

Składniki:

  • 30 dag makaronu wstążki
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 kurze wątróbki
  • cebula
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • papryczka chili
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wątróbki oczyść, opłucz i pokrój na kawałki.
  2. Marchewki pokrój w kostkę, fasolki poprzekrajaj na połówki, jeśli to konieczne. Papryczkę oczyść i posiekaj. Warzywa gotuj 5 minut w osolonym wrzątku, następnie osącz.
  3. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj mięso i wątróbki i smaż 10 minut. Wlej bulion, dodaj marchewkę, fasolkę i papryczkę i duś jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz i wymieszaj z mięsem i warzywami.

z kurczakiem i fasolką

17:35, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Z pulpetami i pomidorami

Składniki:

  • 30 dag makaronu karbowanego wstążki
  • 1/2 kg pomidorów
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oliwy
  • mała cukinia
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, uduś pomidory z połową cebuli, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso wymieszaj z resztą cebuli, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Ufornuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Cukinię pokrój wzdłuż w paski i przesmaż na pozostałej oliwie. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu usmaż pulpeciki.
  4. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgdnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj z sosem pomidorowym, pulpecikami i cukinią. Przed podaniem posyp żółtym serem,

z pulpetami i pomidorami

17:10, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Muszle z sałatką tuńczykową

Składniki:

  • 16 sztuk makaronu duże muszle
  • puszka kukurydzy
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie, przelej zimną wodą i ułóż na talerzu tak, aby muszle się nie posklejały.
  2. Ogórki i oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Kukurydzę osącz na sicie.
  3. Wszystkie składniki połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem i nałóż do muszli.

muszle z sałatką tuńczykową

16:32, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »