Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
wtorek, 10 listopada 2009
Rolada serowa

Składniki:

  • 0,5 kg żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 4 serki topione
  • 10 plastrów szynki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Szynkę i jajka pokrój w drobną kostkę. Szczypior i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj serki topione i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Do masy dodaj szynkę, jajka, szczypior i czosnek. Możesz doprawić do smaku.
  2. Żółty ser włóż do wrzątku na 30 minut. Po wyjęciu z wody szybko rozwałkuj. Na ser wyłóż farsz i zwiń roladę. Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.

Farsz doskonale nadaje się jako pasta kanapkowa. Wyśmienicie smakuje też z plackami naleśnikowymi jako danie obiadowe.

rolada serowa

10:58, magda_gotuje , Na kolację
Link Komentarze (1) »
środa, 21 października 2009
Owsiane placuszki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 5 łyżek wody
  • 13 łyżek oliwy
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Pzygotowanie:

  1. Jajko roztrzep widelcem, połącz z kefirem, wodą i 2 łyżkami oliwy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Do ciasta dodaj posiekany szczypiorek i natkę i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody lub mleka. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlewaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z pikantnymi kiełkami (np. rzodkiewki), lub w wersji na słodko - ze śmietaną i cukrem.

placuszki owsiane

19:50, magda_gotuje , Na kolację
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2009
Zapiekane bułeczki

Składniki:

  • 10 bułek wrocławskich
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dag resztek wędlin
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • przyprawa do pizzy, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wędliny i paprykę drobno pokrój, ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstaw na conajmniej godzinę do lodówki
  2. Bułki przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połówki napełnij farszem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C.

zapiekane bułeczki

13:35, magda_gotuje , Na kolację
Link Komentarze (1) »