Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
czwartek, 29 października 2009
Drobiowe kąski w płatkach

Składniki:

  • 60-80 dag piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 5-6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag mąki
  • 1 duże jajko
  • płatki kukurydziane
  • suszony tymianek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ketchup wyjmieszaj z sokiem cytrynowym i i czosnkiem. Dodaj dużą szczyptę tymianku i mielonej papryki.
  2. Mięso opłucz pod zimną wodą, czyść z tłuszczu i błonek i pokrój w paski. Kawałki kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Na płaski talerz wsyp mąkę i wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Na drugi talerz wsyp płatki (możesz je wcześniej lekko rozgnieść).
  4. Kawałki kurczaka osącz z marynaty. Obtocz je najpierw w mące, potem w jajku i następnie w płatkach kukurydzianych, dociskając je mocno do mięsa). Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony. Ułóż kąski w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj jeszcze 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.

kąski w płatkach

16:34, magda_gotuje , Na obiad
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 października 2009
Talarki ziemniaczano-waflowe

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • paczka wafli
  • łyżka masła lub margaryny
  • 4 parówki
  • natka pietruszki
  • słodka mielona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Do gorących dodaj masło, sól, pieprz, paprykę i natkę i natychmiast rozsmaruj na waflach. Przy jednym z brzegów ułóż parówkę.
  2. Odczekaj chwilę aby wafle zmiękły, następnie każdy wafel zwiń w roladę i wystudź. Roladki pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm i przysmaż na gorącym oleju.

talarki ziemniaczano-waflowe

00:45, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 października 2009
Zapiekanka mięsno-brukselkowa

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 30 dag brukselki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • serek topiony śmietankowy
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Na patelni przesmaż mielone mięso. Czosnek posiekaj, dodaj do mięsa i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzez. Brukselkę gotuj w osolonej wodzie 12 minut, odcedź. W żaroodpornym naczyniu ułóż mięso, a na nim brukselkę.
  2. W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i lekko zrumień. Dolewaj partiami mleko i śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, na koniec rozpuść w nim serek topiony. Dopraw do smaku solą, pieprzem i vegetą Sosem polej zapiekankę. Piecz 30 minut w temperaturze 200 C.

zapiekanka mięsno-brukselkowa

00:25, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 października 2009
Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

  1. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładni wyrób na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formuj spłaszczone kulki o średnicy okol 2 cm. W każdej zrób małą dziurkę. Kluski wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj 5-7 minut do wypłynięcia. Podawaj z podsmażonym boczkiem.

kluski śląskie

19:54, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 października 2009
Meksykańskie chili con carne

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 2 papyczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • po jednej czerwonej i zielonej papryce
  • puszka krojonych pomidorów w sosie własnym
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. W rondlu, na łyżce oleju, zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory z puszki.
  2. Na patelni przesmaż mięso. Dodaj do pomidorów i cebuli, duś chwilę, a następnie połącz z pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną papryką, drobno posiekanymi papryczkami chili i osączoną fasolą. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze 10 minut.

meksykańskie chili con carne

19:48, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2009
Kluski ziemniaczane z niespodzianką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łżki mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • 6 parówek lub cienkich kiełbasek
  • 30 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemiaki obierz, większe przekrój na pół, zalej wrzącą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Lekko przestudzoną masę ziemniaczaną wymieszaj z mlekiem, żółtkami i mąką.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Parówki obierz z osłonek, przekrój na pół. Każdy kawałek zawijaj w ciasto ziemniaczane.
  4. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze około 200 C na złoty kolor. Podawaj z ketchupem lub pikantną surówką.

kluski ziemniaczane z niespodzianką

12:28, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
Placki ziemniaczane w sosie meksykańskim

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • puszka kukurydzy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ostra papryka w proszku)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, po czym zlej sok. Dodaj jajko, łyżkę mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Drugą cebulę pokroj w kostkę, zeszklin na oleju i przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełóż do cebuli, dodaj kukurydzę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką, wrzuć listek laurowy.
  3. Na patelni rozgrzej masło, i połącz z pozostałą mąką. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodaj do mięsa i warzyw. Zagotuj.
  4. Podawaj placki polane sosem

placki ziemniaczane w sosie meksykańskim

12:20, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »