Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
piątek, 06 listopada 2009
Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 litr bulionu z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzuć do garnka dodaj masło, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny.
  2. Zupę dokładnie zmiksuj i zabiel śmietaną. Przelej do miseczek i dodaj posiekane jajka. Możesz posypać koperkiem i udekorować papryką. Doskonale smakuje z hrupiącymi grzankami.

zupa szpinakowa

18:14, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 listopada 2009
Zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • cukier
  • 6 łyżek śmietany

Przygotowanie:

  1. Obrane i drobno pokrojone ziemniaki i nierozmrożony groszek wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksuj i przypraw do smaku vegetą, piprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
  2. Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleksa ze śmietany i delikatnie rozciągnij brzegi wykałaczką, formując gwiazdkę. Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

zupa z groszku

13:28, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 listopada 2009
Francuska zupa st. Germain

Przepis ze strony Pascala

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego z kostki
  • 20 dag cebuli
  • 40 dag grochu
  • 50 dag mrożonego zielonego groszku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mini kostka przyprawowa Pietruszka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Groch mocz przez noc w wodzie. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, seler naciowy pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj seler i chwilę przesmaż. Następnie dodaj groch, zalej rosołem i gotuj 10 minut. Dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 10 minut. Zupę zmiksuj, dodaj mini kostę Pietruszka, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

zupa st Germain

11:37, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 października 2009
Zupa cebulowa

Składniki:

  • 70-80 dag białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 1 l rosołu wołowego lub drobiowego z kostki
  • 40 dag żółtego sera
  • bagietka
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła i usmaż na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym, dodaj tymianek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotuj 30 minut. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, możesz dodać pół szklanki wody. Po tym czasie dolej rosół i gotuj jeszcze 20 minut.
  2. Bagietkę pokrój na kromki i każdą posmaruj masłem z obu stron. Ser zetrzyj na tarce. Usmaż bagietki z jednej strony na złoty kolor, następnie przewróć, posyp serem i smaż aż ser się rozpuści. Zupę podawaj z tościkami.

zupa cebulowa

18:09, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 19 października 2009
Zupa brokułowa

Składniki:

  • 80 dag brokułów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły podziel na różyczki i opłucz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w platerki lub grubą kostkę.
  2. Zagotuj rosół, włóż mięso, ziemniaki i marchewkę i gotuj 20 minut. Brokuły gotuj 8 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie przestudź polewając zimną wodą.
  3. Do zupy włóż brokuły i zagotuj. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj do zupy i gotuj 4 minuty nie przerywając mieszania. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

zupa brokułowa

23:24, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 października 2009
Zupa rybna

Składniki:

  • 50 dag mrożonych filetów rybnych (mintaj lub morszczuk)
  • ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety rozmroź i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Włóż rybę, gotuj n małym ogniu 5 minut, następnie wlej wino.
  3. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw do smaku solą i pieprzem i posyp posiekaną natką.

zupa rybna

20:09, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa soczewicowa

Składniki:

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 6 kostek rosołowych
  • olej
  • zól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Soczewicę dokładnie umyj, zalej 3 litrami wody i zagotuje. Zdejmij powstałą piankę, dodaj kostki rosołowe i pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dokładnie wymieszaj i przyrumień. Dodaj koncentrat i przesmaż chwilę. Przełóż o garnka z soczewicą i zagotuj.

zupa soczewicowa

19:58, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 października 2009
Kartoflanka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę. Cebulę posiekaj. W garnku na oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, seler i połowę ziemniaków. Zalej bulionem i gotuj 20 minut.
  2. Resztę ziemniaków ugotuj osobno, odsedź, zalej 2 łyżkami zupy, zmiksuj i połącz z kartoflanką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodaj do zupy. Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub koperkiem.

kartoflanka

23:58, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 października 2009
Zupa z kukurydzą i imbirem

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1/2 ugotowanego kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • kawałek imbiru
  • olej
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrany imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę.
  2. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklij czosnek z imbirem. Dodaj ziemniaki i paprykę, smaż 5 minut. Wlej gorący bulion i mleko. Do zupy dodaj pokrojone mięso i osączoną kukurydzę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp startym serem.

zupa z kukurydzą i imbirem

19:46, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2009
Jesienna zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • litr bulionu drobowego (może być z kostki)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbi czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, miąższ pokrój w kostkę. Białą cebulę i czosnek posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. W garnku na oliwie usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem.
  2. Dodaj kostki dyni, posyp curry, zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż dynia będzie miękka. Lekko ostudź i zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  3. Zupę połącz ze śmietaną i mieszając podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia). Czerwoną cebulę pokrój w piórka i usmaż na chrupko na maśla. Dodaj do zupy razem z posiekanym szczypiorem.

jesienna zupa dyniowa

17:56, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3