Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
środa, 14 października 2009
Babeczki czekoladowe

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Jajka dokładnie utrzyj  z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj śmietanę i ubijaj 4-5 minut.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajeczno-śmietanowej dodawaj porcjami mąkę, mleko i olej. Dokładnie utrzyj, na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
  3. Ciastem napełnij foremki do babeczek (foremki metalowe dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Piecz babeczki około 25 minut w temperaturze 180 C.

babeczki czekoladowe

17:29, magda_gotuje , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 października 2009
Hiszpańskie ciasteczka bakaliowe (turron)

Składniki:

  • po 100 g suszonych daktyli o orzechów włoskich
  • 200 g suszonych fig
  • 100 g wisienek koktajlowych
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 8 łyżek mąki
  • 3 prostokątne andruty
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno figi, daktyle i orzechy. Ubij na puszystą masę jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Do masy stopniowo dodawaj mąkę, a na koniec wszystkie bakalie.
  2. na dużej blasze wyłożonej pergaminem ułóż andruty, a na nich rozłóż ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 C. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej lukrem ciasto. Pokrój na mniejsze ciasteczka.

Można dodać też inne bakalie lub zmienić proporcje. Ciasteczka podawane są w Hiszpanii jako deser podczas Bożego Narodzenia.

ciasteczka bakaliowe (turron)

20:11, magda_gotuje , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »