Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
wtorek, 27 października 2009
Sernik z gruszkami

Składniki:

  • 10 gruszek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 jajek
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 kg twarogu
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • 8 łyżek konfitury morelowej

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, poprzekrajaj, usuń środki i skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodaj 4 jajka i utrzyj na puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Żółtka z pozostałych jajek utrzyj z twarogiem, resztą cukru, śmietaną, startą skórką z cytryny, proszkiem budyniowym i rodzynkami. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą twarogową.
  3. Masę rozsmaruj na cieście, na wierzchu ułóż gruszki. Piecz 50 minut w tmperaturze 200 C. Po upieczeniu posmaruj podgrzaną konfiturą.

sernik z gruszkami

19:08, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 października 2009
Keks serowy

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag chudego twarogu
  • 25 dag mieszanych suszonych owoców
  • 5 dag siekanych migdałów
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zrób w środku niewielkie wgłębienie. Dodaj jajka, sól, cynamon, kardamon, skórkę cytrynową, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dodaj margarynę (2 łyżki odłóż), twaróg, drobno pokrojone suszone owoce i migdały. Zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem, podłużnej formy. Piecz 60-80 minut w temperaturze 175 C. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto pozostałą stopioną margaryną, przestudź i posyp cukrem pudrem.

keks serowy

00:53, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Złocista gwiazda

Składniki:

  • 300 g maku
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g margaryny
  • 75 g masła
  • 200 g cukru
  • 25 g migdałów
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 100 g rodzynek
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • paczka drożdży instant

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wodą, gotuj 5 minut, ostudź, odcedź i zmiel w marzynce. Margarynę rozpuść i wlej do maku. Wsyp 150 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Dodaj aromat migdałowy, 2 jajka, obrane ze skórki i posiekane migdały i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do mąki wsyp pozostały cukier i cukier waniliowy i wymieszaj. Wlej letni mleko, stopione i lekko schłodzone masło i dodaj jajko. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Ponownie zagnieć ciasto, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm. Na cieście rozsmaruj masę makową i zwiń dłuższy bok. Z rolady zrób wieniec, połącz oba końce i zrób nacięcie w kształcie gwiazdy. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piecz 40 minut w temperaturze 160 C.

złocista gwiazda

00:36, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2009
Torcik z ciemną polewą

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kieliszki rumu
  • kostka margaryny
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g bakalii
  • 6 herbatników
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 C. Kieliszek rumu wymieszaj ze 100 ml wody i nasącz ciasto.
  2. Puszkę z mlekiem gotuj w garnku z wodą przez 3 godziny, po czym przestudź. Skarmelizowane mleko utrzyj z margaryną i bakaliami. Masę rozprowadź na cieście. Herbatniki zanurz w pozostałym rumie i szybko ułóż na kremie. Polej polewą.

torcik z ciemną polewą

17:43, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 października 2009
Szarlotka z kremem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • szklaka i 5 łyżek cukru
  • 75 dag jabłek
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowani:

  1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Żółtka oddziel od białek (białka wstaw do lodówki). Do mąki dodaj 5 łyżek cukru i posiekaną margarynę. Wyrób ciasto dodając po jednym żółtku. Z ciasta oddziel 1/3 i włóż do lodówki. Pozostałym ciastem wyłóż wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na cieście.
  3. Schłodzone białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i budyń. Wyłóż na jabłka.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i zetrzy lub pokrusz na wierzch kremu. Piecz ciasto około 60 minut w temperaturze 200 C.

szarlotka z kremem

16:22, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 października 2009
Ciasto z mandarynkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka mandarynek w zalewie
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • herbatniki w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z ubitą pianą i masą żółtkową.
  2. Masę wlej do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasto nasącz sokiem pomarańczowym.
  3. Mandarynki osącz z zalewy (syrop zachowaj) i ułóż na cieście. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 szklankami zalewy mandarynkowej (jeśli jest za mało można dolać wody). Ustaw na małym ogniu i stale mieszając zagotuj budyń. Krem rozprowadź na mandarynkach i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  4. Kremówkę unij na sztywno (można dodać jedno opakowanie śmietan-fixu) i rozsmaruj na warstwie budyniowej. Przykryj herbatnikami.

ciasto z mandarynkami

00:54, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2009
Szarlotka sypana

Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 1 kg jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. dokładnie wymieszaj mąkę z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
  2. Jabłka obierz i pokrój na cienkie półplasterki (jeśli ktoś lubi można posypać cynamonem)
  3. Spód i brzegi tortownicy grubo wysmaruj masłem. Wysyp część mąki (tylko tyle aby przykry spód), ułóż warstwę jabłek a na nich niewielkie kawałeczki masła. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić masło
  4. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 C. Po ostygnięciu można udekorować bitą śmietaną lub lukrem.

szarlotka sypana

13:44, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Krakersowa niespodzianka

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mleka
  • szklanka mąki
  • kostka masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

  1. Połowę mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotuj kilka minut.
  2. Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułóż krakersy. Wylej połowę kremu budyniowego. Rozłóż osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż pozostałe krakersy. Schładzaj kilka godzin.

krakersowa niespodzianka

13:26, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Szarlotka po amerykańsku

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki wina jabłkowego
  • szklanka białego wina
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jajka i pół szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej 30 minut.
  2. Rodzynki zalej winem jabłkowym. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Białe wino zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki. Budyń rozprowadź w kilku łyżkach wody (jeśli jabłka są bardzo soczyste zamiast wody można użyć ostudzonego soku jabłkowego), dodaj do jabłek i zagotuj.
  3. Tortownicę o średnicy około 26 cm wylep 2/3 ciasta, posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C.

szarlotka po amerykańsku

13:15, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Jabłecznik po staropolsku

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka amoniaku
  • 2 kg winnych jabłek
  • szklanka i kilka łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ze szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę i żółtka. Amoniak wymieszaj ze śmietaną, wlej do mąki i szybko zagnieć ciasto.
  2. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odstaw na chwilę, odciśnij sok. Wsyp kilka łyżek cukru (do smaku, ilość zależy od słodkości jabłek) i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na trzy części. Jedną wylep spód i brzegi wysmarowanej tłuszczem blachy, wyłóż jabłka, przykryj drugą częścią ciasta. Z trzeciej zrób paseczki o szerokości około 1,5 cm i ułóż ozdobną kratkę na wierzchu ciata.
  4. Piecz około 45 minut w temperaturze 175 C. Po przestudzeniu można udekorować bitą śmietaną

jabłecznik po staropolsku

12:50, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2