Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
sobota, 10 października 2009
Kluski ziemniaczane z niespodzianką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łżki mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • 6 parówek lub cienkich kiełbasek
  • 30 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemiaki obierz, większe przekrój na pół, zalej wrzącą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Lekko przestudzoną masę ziemniaczaną wymieszaj z mlekiem, żółtkami i mąką.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Parówki obierz z osłonek, przekrój na pół. Każdy kawałek zawijaj w ciasto ziemniaczane.
  4. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze około 200 C na złoty kolor. Podawaj z ketchupem lub pikantną surówką.

kluski ziemniaczane z niespodzianką

12:28, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
Placki ziemniaczane w sosie meksykańskim

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • puszka kukurydzy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ostra papryka w proszku)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, po czym zlej sok. Dodaj jajko, łyżkę mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Drugą cebulę pokroj w kostkę, zeszklin na oleju i przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełóż do cebuli, dodaj kukurydzę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką, wrzuć listek laurowy.
  3. Na patelni rozgrzej masło, i połącz z pozostałą mąką. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodaj do mięsa i warzyw. Zagotuj.
  4. Podawaj placki polane sosem

placki ziemniaczane w sosie meksykańskim

12:20, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
Sernik łaciaty

Udaje się zawsze, jest cudownie puszysty, mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 75 dag tłustego twarogu (może być więcej)
  • 25 dag śmietanki 30%
  • 1 torebka budyniu o smaku waniliowym
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • biała i czarna czekolada (do dekoracji)
  • tłuszcz i mąka (do tortownicy)

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Miseczkę postaw na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj na gęstą, puszystą masę o kremowej konsystencji.
  2. Twaróg przeciśnij przez praskę 3-4 razy. Utrzyj z proszkiem budyniowym i śmietanką na gładką, jednolitą masę. Wymiszaj z masą jajeczną, podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao.
  3. Spód i brzegi tortownicy (ok. 26 cm) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylewaj porcjami jasną i ciemną masę, tak aby powstał fantazyjny wzór.
  4. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C. Piecz 50-60 minut. Po upiczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
  5. W kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę, udekoruj sernik.

sernik łaciaty

12:09, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
1 ... 6 , 7