Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
sobota, 10 października 2009
Kluski ziemniaczane z niespodzianką
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łżki mąki ziemniaczanej
- cebula
- 6 parówek lub cienkich kiełbasek
- 30 dag żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemiaki obierz, większe przekrój na pół, zalej wrzącą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę. Lekko przestudzoną masę ziemniaczaną wymieszaj z mlekiem, żółtkami i mąką.
- Cebulę drobno posiekaj i zrumień na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Parówki obierz z osłonek, przekrój na pół. Każdy kawałek zawijaj w ciasto ziemniaczane.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze około 200 C na złoty kolor. Podawaj z ketchupem lub pikantną surówką.

Placki ziemniaczane w sosie meksykańskim
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 2 cebule
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 30 dag szynki wieprzowej
- 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- puszka kukurydzy
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ostra papryka w proszku)
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, po czym zlej sok. Dodaj jajko, łyżkę mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Drugą cebulę pokroj w kostkę, zeszklin na oleju i przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełóż do cebuli, dodaj kukurydzę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką, wrzuć listek laurowy.
- Na patelni rozgrzej masło, i połącz z pozostałą mąką. Zasmażkę i koncentrat pomidorowy dodaj do mięsa i warzyw. Zagotuj.
- Podawaj placki polane sosem

Sernik łaciaty
Udaje się zawsze, jest cudownie puszysty, mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 5 jajek
- 25 dag cukru
- 75 dag tłustego twarogu (może być więcej)
- 25 dag śmietanki 30%
- 1 torebka budyniu o smaku waniliowym
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- biała i czarna czekolada (do dekoracji)
- tłuszcz i mąka (do tortownicy)
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Miseczkę postaw na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj na gęstą, puszystą masę o kremowej konsystencji.
- Twaróg przeciśnij przez praskę 3-4 razy. Utrzyj z proszkiem budyniowym i śmietanką na gładką, jednolitą masę. Wymiszaj z masą jajeczną, podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao.
- Spód i brzegi tortownicy (ok. 26 cm) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylewaj porcjami jasną i ciemną masę, tak aby powstał fantazyjny wzór.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C. Piecz 50-60 minut. Po upiczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
- W kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę, udekoruj sernik.

|
|
<
|
Kwiecień 2018 |
>
|
|
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
So |
N |
|
|
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
|
|
|
|
|
|
Zakładki:
Inspiracje
Pomóż zwierzakom
|