Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
sobota, 10 października 2009
Swojski kapuśniak

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 4 pomidory
  • 2 kiełbasy śląskie
  • olej
  • grabulowany czosnek
  • sól, pieprz, koperek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Kapustę wypłucz, posiekaj, zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokroj w kostkę, zalej wodą i gotuj do miękkości. Pod koneic gotowania dodaj pokrojone pomidory i seler.
  2. Na patelni zeszklij posiekane cebule, następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko zrumień. Wraz z warzywami wrzuć do kapusty, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Gotuj około 20 minut. Przed podaniem posyp koperkiem.

swojski kapuśniak

14:15, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Wiosenna botwinka z jajkiem

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • włoszczywna
  • cebulka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • śmietana
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • olej
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy, gałka muszkatołowa
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę pokrój, czosnek i cebulkę (bez szczypiorku) posiekaj, następnie podsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu i gotuj 15 minut, następnie zmiksuj.
  2. Buraczki oddziel od botwinki, drobno pokrój i podsmaż na oleju ze smażenia włoszczyzny. Wrzuć do garnka, dodaj pokrojone listki buraczane, zalej resztą wywaru i gotuj do miękkości.
  3. Dodaj zmiksowane warzywa, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i kwaskiem. Zabiel śmietaną. Podawaj z posikanym szczypiorkiem, koperkiem i jajkiem

wiosenna botwika z jajkiem

14:06, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa z zieloną fasolką

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • mała cukinia
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 45 dag ugotowanej zielonej fasolki
  • olej
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego z kostki
  • sół, mielony biały pieprz, starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Posiekany czosnek z cebulą i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć do garnka i smaż na oleju 2-3 minuty. Zalej bulionem, zagotuj. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj aż warzywa będą miękkie.
  2. Wrzuć szpinak i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ugotowaną fasolkę i jeszcze raz zagotuj.

zupa z zieloną fasolką

13:53, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Szarlotka sypana

Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 1 kg jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. dokładnie wymieszaj mąkę z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
  2. Jabłka obierz i pokrój na cienkie półplasterki (jeśli ktoś lubi można posypać cynamonem)
  3. Spód i brzegi tortownicy grubo wysmaruj masłem. Wysyp część mąki (tylko tyle aby przykry spód), ułóż warstwę jabłek a na nich niewielkie kawałeczki masła. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić masło
  4. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 C. Po ostygnięciu można udekorować bitą śmietaną lub lukrem.

szarlotka sypana

13:44, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Zapiekane bułeczki

Składniki:

  • 10 bułek wrocławskich
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dag resztek wędlin
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • przyprawa do pizzy, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wędliny i paprykę drobno pokrój, ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstaw na conajmniej godzinę do lodówki
  2. Bułki przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połówki napełnij farszem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C.

zapiekane bułeczki

13:35, magda_gotuje , Na kolację
Link Komentarze (1) »
Krakersowa niespodzianka

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mleka
  • szklanka mąki
  • kostka masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

  1. Połowę mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami i wlej do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotuj kilka minut.
  2. Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułóż krakersy. Wylej połowę kremu budyniowego. Rozłóż osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż pozostałe krakersy. Schładzaj kilka godzin.

krakersowa niespodzianka

13:26, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Szarlotka po amerykańsku

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki wina jabłkowego
  • szklanka białego wina
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jajka i pół szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej 30 minut.
  2. Rodzynki zalej winem jabłkowym. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Białe wino zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki. Budyń rozprowadź w kilku łyżkach wody (jeśli jabłka są bardzo soczyste zamiast wody można użyć ostudzonego soku jabłkowego), dodaj do jabłek i zagotuj.
  3. Tortownicę o średnicy około 26 cm wylep 2/3 ciasta, posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C.

szarlotka po amerykańsku

13:15, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Zupa brukselkowo-papryczkowa

Składniki:

  • 50 dag brukselki (może być więcej)
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 i 1/2 litra rosołu (może być z kostki)
  • 2 ostre papryczki
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj, wsyp do garnka i zeszklij. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej rosołem.
  2. Brukselkę umij i pokrój ma połówki (większe na ćwiartki). Dodaj do zupy, gotuj conajmniej 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj drobon posiekane papryczki.
  3. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką, tak aby nie było grudek. Zabiel zupę i zagotuj. Przed podaniem posyp posiekaną natką

zupa brukselkowa - papryczkowa

12:58, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Jabłecznik po staropolsku

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka amoniaku
  • 2 kg winnych jabłek
  • szklanka i kilka łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ze szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę i żółtka. Amoniak wymieszaj ze śmietaną, wlej do mąki i szybko zagnieć ciasto.
  2. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odstaw na chwilę, odciśnij sok. Wsyp kilka łyżek cukru (do smaku, ilość zależy od słodkości jabłek) i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na trzy części. Jedną wylep spód i brzegi wysmarowanej tłuszczem blachy, wyłóż jabłka, przykryj drugą częścią ciasta. Z trzeciej zrób paseczki o szerokości około 1,5 cm i ułóż ozdobną kratkę na wierzchu ciata.
  4. Piecz około 45 minut w temperaturze 175 C. Po przestudzeniu można udekorować bitą śmietaną

jabłecznik po staropolsku

12:50, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Zupa gulaszowa z zacierką

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej (może być więcej)
  • 4 papryki (mogą być kolorowe)
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 10 dag i 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • sól, pieprz, mielona papryka, listek laurowy, ziele angielskie
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę, smaż kilka minut na rozgrzanym oleju, po czym wrzuć do garnka z 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego. Gotuj pod przykryciem 30-40 minut.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, wrzuć do garnka kiedy mięso będzie prawie miękkie. Dodaj przyprawy i zagotuj.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, oprósz łyżką mąki, zrumień. Zasmażkę rozprowadź odrobiną wywaru i wlej do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy.
  4. Przygotuj zacierkę: mąkę zagnieć z jajkiem, szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Odrywaj od ciasta małe kawałeczki i wrzucaj prosto do zupu. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut

zupa gulaszowa z zacierką

12:41, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »