Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
poniedziałek, 12 października 2009
Z pulpetami i pomidorami

Składniki:

  • 30 dag makaronu karbowanego wstążki
  • 1/2 kg pomidorów
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oliwy
  • mała cukinia
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, uduś pomidory z połową cebuli, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso wymieszaj z resztą cebuli, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Ufornuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Cukinię pokrój wzdłuż w paski i przesmaż na pozostałej oliwie. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu usmaż pulpeciki.
  4. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgdnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj z sosem pomidorowym, pulpecikami i cukinią. Przed podaniem posyp żółtym serem,

z pulpetami i pomidorami

17:10, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Muszle z sałatką tuńczykową

Składniki:

  • 16 sztuk makaronu duże muszle
  • puszka kukurydzy
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie, przelej zimną wodą i ułóż na talerzu tak, aby muszle się nie posklejały.
  2. Ogórki i oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Kukurydzę osącz na sicie.
  3. Wszystkie składniki połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem i nałóż do muszli.

muszle z sałatką tuńczykową

16:32, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Szarlotka z kremem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • szklaka i 5 łyżek cukru
  • 75 dag jabłek
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowani:

  1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Żółtka oddziel od białek (białka wstaw do lodówki). Do mąki dodaj 5 łyżek cukru i posiekaną margarynę. Wyrób ciasto dodając po jednym żółtku. Z ciasta oddziel 1/3 i włóż do lodówki. Pozostałym ciastem wyłóż wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na cieście.
  3. Schłodzone białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i budyń. Wyłóż na jabłka.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i zetrzy lub pokrusz na wierzch kremu. Piecz ciasto około 60 minut w temperaturze 200 C.

szarlotka z kremem

16:22, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 października 2009
Ciasto z mandarynkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka mandarynek w zalewie
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • herbatniki w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z ubitą pianą i masą żółtkową.
  2. Masę wlej do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasto nasącz sokiem pomarańczowym.
  3. Mandarynki osącz z zalewy (syrop zachowaj) i ułóż na cieście. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 szklankami zalewy mandarynkowej (jeśli jest za mało można dolać wody). Ustaw na małym ogniu i stale mieszając zagotuj budyń. Krem rozprowadź na mandarynkach i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  4. Kremówkę unij na sztywno (można dodać jedno opakowanie śmietan-fixu) i rozsmaruj na warstwie budyniowej. Przykryj herbatnikami.

ciasto z mandarynkami

00:54, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Jarzynowa

Składniki:

  • 20 dag makaronu
  • puszka kukurydzy
  • 4 pomidory
  • seler
  • 1,5 l wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, 3 łyżki mieszanki ziół

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, kukurydzę osącz. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki i selera pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Rozgrzej połowę masła, zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj marchew, seler i pietruszkę. Przypraw i smaż przez chwilę. Przełóż do garnka, zalej wywarem i zagotuj. Dodaj kukurydzę, gotuj 15 minut.
  3. Na reszcie masła podsmaż lekko pomidory i razem z osączonym makaronem i ziołami dodaj do zupy. Zagotuj.

jarzynowa

00:30, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa z papryką i kukurydzą

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 2 papryki
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, natka pietruszki
  • ser żółty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, seler zetrzyj na tarce, papryki pokrój w kostkę, kukurydzę osącz. Warzywa podsmaż w garnku, następnie oprósz mąką
  2. Wlej 1,5 l zimnej wody i mleko. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Gotuj około 20 minut. Przed podaniem posyp natką i ewentualnie startym żółtym serem.

z papryką i kukurydzą

00:13, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2009
Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe
  • 10 dag grubej fasoli jaś
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por
  • 10 dag brukselki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej
  • 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, majeranek, sól

Przygotowanie:

  1. Fasolę mocz przez noc, następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Buraki wyszoruj, ugotuj w łupinach, wystudź. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Por potnij w talarki. W garnku rozgrzej olej. Włóż pokrojone warzywa i przyprawy i smaż 3 minuty.
  2. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brykselkę oczyść. Rozpuść kostki bulionowe w 1,5 l wrzątku. Dodaj podsmażone warzywa, brukselkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykrycie 30 minut.
  3. Do zupy dodaj buraki i fasolę, zagotuj, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i buraczany, gotuj jeszcze 10 minut. Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw do smaku majerankiem i sokiem cytrynowym.

barszcz ukraiński

23:59, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa gulaszowa z kaszą

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 40 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 10 łyżek kaszy gryczanej
  • 2 kostki rosołowe
  • olej
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju i przełóż do 1 i 1/2 litra bulionu z kostek rosołowych.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju, dopraw papryką w proszku i razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami przełóż do bulionu z mięsem.
  3. Marchewkę, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, włóż do zupy, dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj kaszę i gotuj około 90 minut.

zupa gulaszowa z kaszą

14:40, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa porowa

Składniki:

  • duży por
  • cebula
  • serel
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kostka rosołowa
  • łyżka masła
  • majeranek, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w 1 i 1/2 litra bulionu z kostki
  2. Por i cebulę pokrój w krążki, lekko podsmaż na rozgrzanym maśle, przełóż do zupy, dopraw do smaku majerankiem i gałką i zagotuj.
  3. Przed podaniem posyp natką pietruszki, podawaj z ciemnym pieczywem

aromatyczna porowa

14:28, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Aromatyczna fasolowa z pęczakiem

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsno warzywnego
  • 25 dag fasoli jaś
  • 1 średni burak
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 10 dag kaszy pęczaku
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, ostra papryka w proszku, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz na całą noc. Ziemniaki i buraka pokrój w kostkę, zalej wywarem. Dodaj fasolę i kaszę pęczak, gotuj do miękkości.
  2. Na patelni lekko zrumień mąkę, dodaj masło. Zasmażkę rozprowadź w zupie. Dodaj pokrojony na kawałki i przysmażony boczek, posiekany czosnej i 3 ziarenka ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą i papryką. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z ciemnym pieczywem

aromatyczna fasolowa z pęczakiem

14:22, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7