Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
środa, 14 października 2009
Torcik z ciemną polewą

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kieliszki rumu
  • kostka margaryny
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g bakalii
  • 6 herbatników
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 C. Kieliszek rumu wymieszaj ze 100 ml wody i nasącz ciasto.
  2. Puszkę z mlekiem gotuj w garnku z wodą przez 3 godziny, po czym przestudź. Skarmelizowane mleko utrzyj z margaryną i bakaliami. Masę rozprowadź na cieście. Herbatniki zanurz w pozostałym rumie i szybko ułóż na kremie. Polej polewą.

torcik z ciemną polewą

17:43, magda_gotuje , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Babeczki czekoladowe

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Jajka dokładnie utrzyj  z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj śmietanę i ubijaj 4-5 minut.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajeczno-śmietanowej dodawaj porcjami mąkę, mleko i olej. Dokładnie utrzyj, na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
  3. Ciastem napełnij foremki do babeczek (foremki metalowe dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Piecz babeczki około 25 minut w temperaturze 180 C.

babeczki czekoladowe

17:29, magda_gotuje , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 października 2009
Hiszpańskie ciasteczka bakaliowe (turron)

Składniki:

  • po 100 g suszonych daktyli o orzechów włoskich
  • 200 g suszonych fig
  • 100 g wisienek koktajlowych
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 8 łyżek mąki
  • 3 prostokątne andruty
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno figi, daktyle i orzechy. Ubij na puszystą masę jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Do masy stopniowo dodawaj mąkę, a na koniec wszystkie bakalie.
  2. na dużej blasze wyłożonej pergaminem ułóż andruty, a na nich rozłóż ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 C. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej lukrem ciasto. Pokrój na mniejsze ciasteczka.

Można dodać też inne bakalie lub zmienić proporcje. Ciasteczka podawane są w Hiszpanii jako deser podczas Bożego Narodzenia.

ciasteczka bakaliowe (turron)

20:11, magda_gotuje , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Pascha z bakaliami

Składniki:

  • litr śmietany kremówki
  • litr mleka
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj z wanilią. Do miski wbij jajka, zalej je wrzącym mlekiem, cały czas mieszając. Dodaj śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do wystygnięcia.
  2. Masło i cukiem utrzyj na gładką masę. Małymi porcjami dodawaj przygotowany twarożek i dokładnie utrzyj.
  3. Rodzynki i migdały zalej na kilka minut wrzątkiem w osobnych miseczkach. Osącz, migdały obierz, rodzynki osusz. Bakalie posiekaj i razek ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Gazę zamocz w zimnej wodzie, wyciśnij i wyłóż nią formę na babkę. Napełnij formę masą twarogową, mocno docisnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Paschę można zamrażać. W tej postaci przechowuj ją do dwóch tygodni.

pascha

19:58, magda_gotuje , Desery
Link Dodaj komentarz »
Lekka zupa jarzynowa

Składniki:

  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1,5 l wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 opakowania makaronu nitki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Seler i cukinię pokrój w plastry, a ziemniaki, marchewkę i sparzone i obrane ze skóry pomidory w kostkę.
  2. W rondlu roztop 2 łyżki masła i zeszklin cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, ziemniaki, seler i pomidory i smaż 10 minnut. Następnie zalej wywarem, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj aż warzywa będą miękkie.
  3. Na patelni roztop resztę masła, podsmaż cukinię, przełóż ją do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.

lekka zupa jarzynowa

19:44, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 października 2009
Meksykańskie chili con carne

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 2 papyczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • po jednej czerwonej i zielonej papryce
  • puszka krojonych pomidorów w sosie własnym
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. W rondlu, na łyżce oleju, zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory z puszki.
  2. Na patelni przesmaż mięso. Dodaj do pomidorów i cebuli, duś chwilę, a następnie połącz z pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną papryką, drobno posiekanymi papryczkami chili i osączoną fasolą. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze 10 minut.

meksykańskie chili con carne

19:48, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
Pasztet z tuńczyka w cieście

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • jajko
  • żółtko
  • pęczek dymki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki
  • 10 dag ugotowanego ryżu
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 10 dag masła
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka osącz z zalewy, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj stopione masło i ketchup. Utrzyj na jaednolitą masę.
  2. Jajka na twardo drobno posiekaj i dodaj do masy tuńczykowej. Dodaj natkę pietruszki i ryż, wbij jajko i ponownie wymieszaj.
  3. Formę nasmaruj tłuszczem i wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim tak, aby wystawało poza brzegi blaszki. Napełnij masą tuńczykową, przykryj zwisającym ciastem i dokładnie zalep brzegi smarując je zimną wodą. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Wierzch posmaruj roztrzepnym żółtkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 175 C

pasztet z tuńczyka w cieście

19:37, magda_gotuje , Pasztety
Link Komentarze (2) »
Pasztet drobiowy w sezamie

Składniki:

  • duży kurcza
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1/2 litra mleka
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, liść laurowy, sezam

Przygotowanie:

  1. Kurczaka ugotuj z marchewką, pietruszką i przyprawami. Bułki namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Pierś z kurczaka pokrój w paski i przesmaż.
  2. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości. Mięso przepuść przez maszynkę razem z cebulą, odciśniętą bułką i warzywami. Dodaj jajka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę wysmaruj masłem i obsyp sezamem. Nałóż połowę mięsa, ułóż pierś z kurczaka i przykryj resztą mięsa. Piecz w temperaturze 200 C przez 1,5 godziny.

pasztet drobiowy w sezamie

19:23, magda_gotuje , Pasztety
Link Dodaj komentarz »
Lazania mięsno-szpinakowa

Składniki:

  • 24 płaty lazani
  • 1/2 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • szklanka mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżka susznoego oregano
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Odłóż połowę, resztę usmaż na łyżce masła. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i oregano. Gotuj do smaku solą i pieprzem, gotuj 15 minut.
  2. 5 dag sera zetrzyj na tarce, pozostały pokrój w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka, resztę zagotuj. Dodaj mąkę rozpuszczoną w mleku, cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodaj starty ser, mieszaj do czasu aż ser się rozpuści.
  3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso z odłożoną cebulą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Prostokątną formę posmaruj masłem. Na dnie ułóż 8 płatów lazanii (sprawdź na opakowaniu, czy lazanię trzeba najpierw obgotować), na nich rozłóż połowę mięsa i polej połową sosu serowego. ułóż kolejne 8 płatów lazanii, zastępnie resztę mięsa, pokrojony ser i polej sosem pomidorowym. Przykryj pozostałymi płatami, polej resztą sosu serowego. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 C

lazania mięsno-szpinakowa

19:11, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Z kurczakiem i fasolką

Składniki:

  • 30 dag makaronu wstążki
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 kurze wątróbki
  • cebula
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • papryczka chili
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wątróbki oczyść, opłucz i pokrój na kawałki.
  2. Marchewki pokrój w kostkę, fasolki poprzekrajaj na połówki, jeśli to konieczne. Papryczkę oczyść i posiekaj. Warzywa gotuj 5 minut w osolonym wrzątku, następnie osącz.
  3. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj mięso i wątróbki i smaż 10 minut. Wlej bulion, dodaj marchewkę, fasolkę i papryczkę i duś jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz i wymieszaj z mięsem i warzywami.

z kurczakiem i fasolką

17:35, magda_gotuje , Makarony
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7