Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
środa, 21 października 2009
Owsiane placuszki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 5 łyżek wody
  • 13 łyżek oliwy
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Pzygotowanie:

  1. Jajko roztrzep widelcem, połącz z kefirem, wodą i 2 łyżkami oliwy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Do ciasta dodaj posiekany szczypiorek i natkę i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody lub mleka. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlewaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z pikantnymi kiełkami (np. rzodkiewki), lub w wersji na słodko - ze śmietaną i cukrem.

placuszki owsiane

19:50, magda_gotuje , Na kolację
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 października 2009
Zupa brokułowa

Składniki:

  • 80 dag brokułów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły podziel na różyczki i opłucz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w platerki lub grubą kostkę.
  2. Zagotuj rosół, włóż mięso, ziemniaki i marchewkę i gotuj 20 minut. Brokuły gotuj 8 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie przestudź polewając zimną wodą.
  3. Do zupy włóż brokuły i zagotuj. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj do zupy i gotuj 4 minuty nie przerywając mieszania. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

zupa brokułowa

23:24, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 października 2009
Zupa rybna

Składniki:

  • 50 dag mrożonych filetów rybnych (mintaj lub morszczuk)
  • ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety rozmroź i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Włóż rybę, gotuj n małym ogniu 5 minut, następnie wlej wino.
  3. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw do smaku solą i pieprzem i posyp posiekaną natką.

zupa rybna

20:09, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa soczewicowa

Składniki:

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 6 kostek rosołowych
  • olej
  • zól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Soczewicę dokładnie umyj, zalej 3 litrami wody i zagotuje. Zdejmij powstałą piankę, dodaj kostki rosołowe i pozostałe przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dokładnie wymieszaj i przyrumień. Dodaj koncentrat i przesmaż chwilę. Przełóż o garnka z soczewicą i zagotuj.

zupa soczewicowa

19:58, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zapiekanka mięsno-brukselkowa

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 30 dag brukselki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • serek topiony śmietankowy
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Na patelni przesmaż mielone mięso. Czosnek posiekaj, dodaj do mięsa i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzez. Brukselkę gotuj w osolonej wodzie 12 minut, odcedź. W żaroodpornym naczyniu ułóż mięso, a na nim brukselkę.
  2. W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i lekko zrumień. Dolewaj partiami mleko i śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, na koniec rozpuść w nim serek topiony. Dopraw do smaku solą, pieprzem i vegetą Sosem polej zapiekankę. Piecz 30 minut w temperaturze 200 C.

zapiekanka mięsno-brukselkowa

00:25, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 października 2009
Kartoflanka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę. Cebulę posiekaj. W garnku na oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, seler i połowę ziemniaków. Zalej bulionem i gotuj 20 minut.
  2. Resztę ziemniaków ugotuj osobno, odsedź, zalej 2 łyżkami zupy, zmiksuj i połącz z kartoflanką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodaj do zupy. Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub koperkiem.

kartoflanka

23:58, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 października 2009
Pasztet chłopski

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny
  • 250 g wołowiny
  • 250 g cielęciny lub kurczaka
  • 250 g boczku
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • włoszczyzna
  • 100 g tłuszczu
  • 4 jajka
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 cebule
  • 200 g słoniny
  • łyżka suszonych grzybów
  • łyżka koniaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie:

  1. Grzyby mocz przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości razem z posiekaną cebulą. Mięsa pokrój na kawałki, każde osobno obsmaż na tłuszczu. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cebulę z grzybami i duś, aż całość będzie miękka.
  2. W sosie z mięsa lub grzybów namocz bułki. Mięso, cebulę, surową wątróbkę i odciśnięte bułki przepuść 2-3 razy przez maszynkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem i koniakiem. Dodaj jajka, wywar z grzybów, sos z duszenia mięsa i całość wyrób. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do masy, dokładnie wymieszaj.
  3. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż kilka plasterków słoniny. Wyłóż masę i przykryj plasterkami słoniny. Piecz 90 minut w temperaturze 180 C.

pasztet chłopski

20:09, magda_gotuje , Pasztety
Link Dodaj komentarz »
Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

  1. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładni wyrób na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formuj spłaszczone kulki o średnicy okol 2 cm. W każdej zrób małą dziurkę. Kluski wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj 5-7 minut do wypłynięcia. Podawaj z podsmażonym boczkiem.

kluski śląskie

19:54, magda_gotuje , Na obiad
Link Dodaj komentarz »
Zupa z kukurydzą i imbirem

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1/2 ugotowanego kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • kawałek imbiru
  • olej
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrany imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę.
  2. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklij czosnek z imbirem. Dodaj ziemniaki i paprykę, smaż 5 minut. Wlej gorący bulion i mleko. Do zupy dodaj pokrojone mięso i osączoną kukurydzę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp startym serem.

zupa z kukurydzą i imbirem

19:46, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2009
Jesienna zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • litr bulionu drobowego (może być z kostki)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbi czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, miąższ pokrój w kostkę. Białą cebulę i czosnek posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. W garnku na oliwie usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem.
  2. Dodaj kostki dyni, posyp curry, zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż dynia będzie miękka. Lekko ostudź i zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  3. Zupę połącz ze śmietaną i mieszając podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia). Czerwoną cebulę pokrój w piórka i usmaż na chrupko na maśla. Dodaj do zupy razem z posiekanym szczypiorem.

jesienna zupa dyniowa

17:56, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7