Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Desery | Makarony | Na kolację | Na obiad | Napoje | Pasztety | Sałatki | Zupy
RSS
poniedziałek, 25 marca 2013
Shawarma z kurczaka z ryżem po arabsku i zieloną sałatką

W kuchni lubię eksperymentować nie tylko pod względem łączenia smaków, ale też sposobu przygotowywania potraw. Kreatywne gotowanie wymaga jednak czasu, a tego u mnie ostatnio jak na lekarstwo. To oczywiście nie oznacza, że jem dania z puszki czy mrożonki. O nie nie :) W momentach krytycznego niedoczasu na stole goszczą potrawy z cyklu "pochwała prostoty". Niewielka ilość umiejętnie połączonych składników, aromatyczne przyprawy i w godzinę można wyczarować naprawdę pyszny obiad.

Dziś zrobiłam shawarmę z kurczaka z najpyszniejszym na świecie ryżem po arabsku i zieloną sałatką, tak na przekór typowo zimowej pogodzie. Aby mięso było bardziej kruche, zostawiam jest w marynacie na około 3-4 godziny. Jeśli chodzi o samą marynatę to robię ją zazwyczaj "na oko", dziś jednak zapisałam dokładną ilość poszczególnych składników. Warto poeksperymentować z proporcjami - efekty na pewno będą interesujące.

Składniki:

  • średnia pierś z kurczaka
  • 2 łyżki grenadiny
  • 1,5 łyżki przyprawy do shawarmy (jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • garść makaronu sharije (ponieważ moja garść jest dosyć mała, zawsze dodaję dwie ;) )
  • główka sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek wężowy
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę wielkości 1,5-2 cm. Wymieszaj grenadinę, przyprawę do shawarmy i oliwę z oliwek. Aby marynata była pikantniejsza, można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili, względnie szczyptę mielonej. Ostrożnie jednak, bo przyprawa do shawarmy jest dosyć konkretna w smaku. W misce wymieszaj mięso z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, można na dłużej.

W garnku rozgrzej masło klarowane, wrzuć makaron sharije i smaż aż nabierze złotego koloru. Na tym etapie gotowania bardzo przyda się dobry refleks, bo makaron potrafi błyskawicznie się przypalić. Do makaronu wsyp ryż, wymieszaj, wlej wodę i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu aż ryż zmięknie (ok. 15 minut). Ponieważ makaron też wchłania płyn, może się okazać, że trzeba będzie dolać wody.

W międzyczasie wrzuć mięso na suchą patelnię i smaż do momentu zrumienienia. Pamiętaj aby nie mieszać zbyt często, bo mięso puści sok.

Warzywa na sałatkę umyj. Sałatę porwij na kawałki, szczypiorek posiekaj, ogórka pokrój w ćwierćplasterki, a oliwki na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem cytrynowym i szczyptą soli, polej 2 łyżeczkami oliwy. Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć świeżo mielonego czarnego.

Proste prawda? A jakie smaczne :)

 

 

Wszystkie niezbędne składniki można kupić w sklepie ARABSKIE smaki i aromaty

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

niedziela, 24 marca 2013
Chałwa czekoladowa

Niedawno na jednej z Facebookowych stron poświęconych kuchni arabskiej znalazłam informację, że chałwa jest jednym z ulubionych deserów mieszkańców Bliskiego Wschodu, Bałkanów i.... Polski :) Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś tak się ucieszyłam, a zaraz potem bardzo się zdziwiłam, bo nie wiedziałam, że chałwa jest w Polsce aż tak popularna.

U nas w domu zdecydowanie największym wielbicielem chałwy jest tata. Pochłania ją w ilościach ogromnych i z prędkością światła ;) Ja chałwę i owszem lubię, aczkolwiek są słodkości, które jem chętniej. W zeszłą niedzielę miałam jednak ochotę właśnie na chałwę, a tu zonk. Osiedlowy sklepik zamknięty, w kilku innych które odwiedziłam chałwy brak, zamówienie przez internet odpada, bo na przesyłkę trzeba by czekać kilka dni a ja chciałam już, teraz i natychmiast. Z pomocą przyszedł wujek Google i podał przepis. Szybki przegląd lodówki - wszystkie składniki są, więc zrobiłam. Bardzo dobra wyszła, chociaż następnym razem zmienię trochę proporcje, bo myślę, że może być jeszcze lepsza.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka (dodałam 1 pełną)
  • 2 szklanki brązowego cukru (następnym razem dodam mniej bo jak dla mnie chałwa wyszła za słodka)
  • 2/3 szklanki tahini (dodałam 1 szklankę, ale następnym razem dodam jeszcze więcej)
  • łyżka kakao
  • aromat waniliowy
  • pistacje lub inne orzechy (opcjonalnie)

W garnku wymieszaj mleko z cukrem. Garnek powinien być dosyć duży, ponieważ podczas gotowania syrop mocno się podnosi. Gotuj do momentu osiągnięcia stanu soft-ball. Brzmi zagadkowo? Tak naprawdę stan ten można dosyć łatwo rozpoznać. Jeśli masz termometr cukierniczy, to nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Syrop osiąga stan soft-ball przy temperaturze 112°C - 115°C (234°F - 240°F). Jeśli nie posiadasz termometru, możesz przeprowadzić test zimnej wody. Do miseczki z zimną wodą wlej łyżeczkę syropu. Jest gotowy jeśli bez problemu możesz uformować z niego kulkę o konsystencji miękkiej plasteliny. Jeśli syrop się rozpływa, to znaczy, że trzeba jeszcze chwilę podgotować. U mnie trwało to ok. pół godziny.

Gotowy syrop zdejmij z ognia i dodaj tahini i aromat waniliowy. Mieszaj drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Im dłużej będziesz mieszać, tym bardziej "nitkowatą" strukturę będzie miała chałwa. Odłóż około szklanki masy, do reszty dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do lekko natłuszczonej foremki wykładaj porcjami masę ciemną i jasną. Możesz lekko przemieszać widelcem, żeby otrzymać marmurkowy wzór. Wierzch możesz posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

 

Smacznego :)

 

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

00:12, magda_gotuje
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 marca 2013
Arabska zupa pomidorowa z kuskusem

Jako dziecko nie lubiłam zup. Traktowałam je jak zło konieczne, które trzeba zjeść bo podobno zdrowe. Kiedy byłam na tyle duża, że mogłam sama decydować o tym co jem, całkiem wykreśliłam zupy z mojego menu. Do czasu aż w jednej z gazet kulinarnych znalazłam przepis który do mnie przemówił. Właściwie to przemówiło zdjęcie, na tyle głośno i wyraźnie, że postanowiłam wypróbować. Wyszło pysznie i od tego czasu lubię zupy. A jeśli zupa jest wieloskładnikowa, o wyrazistym smaku z nutką egzotyki to jest to uczta dla wszystkich zmysłów.

A arabska zupa pomidorowa z kuskusem właśnie taka jest.

Składniki:

  • puszka pomidorów w kawałkach (jeśli są całe, przed dodaniem do zupy należy je rozdrobnić)
  • puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula - posiekana
  • 2 marchewki - pokrojone w plastry
  • 4-5 łodyg selera naciowego - pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy (jeśli lubisz bardzo pikantne potrawy możesz dodać więcej, ale nie polecam, bo zdominuje smak pozostałych składników)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2-3 łyżki kuskus
  • 4-6 szklanek wywaru warzywnego (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz uzyskać)
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa do smażenia

Zupa ma wiele składników, ale jej przygotowanie jest bardzo proste. W garnku rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut cebulę z marchwią i selerem, tak aby warzywa nieco zmiękły. Dodaj harissę i kumin i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar warzywny, dodaj pomidory, przecier i ciecierzycę, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli po tym czasie warzywa są jeszcze twarde, gotuj jeszcze chwilę, uważając jednak, żeby się nie rozgotowały. Dodaj kuskus i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką pietruszki.

Efekt końcowy wygląda tak

 

Smacznego :)

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

piątek, 01 marca 2013
Reaktywacja

Dawno mnie tu nie było. Tak dawno, że zapomniałam jakie jest hasło do bloga... ale wróciłam i planuję zostać. Oczywiście jeśli starczy czasu i motywacji. Na razie motywacja jest, bo mam plan - wziąć udział w III Festiwalu Kuchni Arabskiej bo na kuchnię arabską mam fazę. Odkryłam przez przypadek i wsiąkłam, bo smaczna, bo zdrowa i taka inna niż wszystko co do tej pory próbowałam.

W związku z powyższym, dziś rozgrzewka (bo jakoś musiałam te hasło odzyskać) a w weekend pierwsza odsłona arabskiego gotowania. Jeśli zechcecie przepisy wypróbować, to wszystkie typowo arabskie składniki znajdziecie w sklepie pełnym arabskich smaków i aromatów. Polecam serdecznie - lepszego na pewno nie znajdziecie.

23:36, magda_gotuje
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 listopada 2009
Rolada serowa

Składniki:

  • 0,5 kg żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 4 serki topione
  • 10 plastrów szynki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Szynkę i jajka pokrój w drobną kostkę. Szczypior i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj serki topione i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Do masy dodaj szynkę, jajka, szczypior i czosnek. Możesz doprawić do smaku.
  2. Żółty ser włóż do wrzątku na 30 minut. Po wyjęciu z wody szybko rozwałkuj. Na ser wyłóż farsz i zwiń roladę. Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.

Farsz doskonale nadaje się jako pasta kanapkowa. Wyśmienicie smakuje też z plackami naleśnikowymi jako danie obiadowe.

rolada serowa

10:58, magda_gotuje , Na kolację
Link Komentarze (1) »
piątek, 06 listopada 2009
Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 litr bulionu z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzuć do garnka dodaj masło, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny.
  2. Zupę dokładnie zmiksuj i zabiel śmietaną. Przelej do miseczek i dodaj posiekane jajka. Możesz posypać koperkiem i udekorować papryką. Doskonale smakuje z hrupiącymi grzankami.

zupa szpinakowa

18:14, magda_gotuje , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 listopada 2009
Zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • cukier
  • 6 łyżek śmietany

Przygotowanie:

  1. Obrane i drobno pokrojone ziemniaki i nierozmrożony groszek wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksuj i przypraw do smaku vegetą, piprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
  2. Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleksa ze śmietany i delikatnie rozciągnij brzegi wykałaczką, formując gwiazdkę. Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

zupa z groszku

13:28, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 listopada 2009
Ptasie mleczko

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Galaretkę cytyrnową rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z połową puszki mleka. Wlej do formy i wstaw do lodówki.
  2. Kakao wsyp do 1 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao zmiksuj z połową puszki mleka, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i wylej na warstwę cytrynową.
  3. Pozostałą żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody i zmiksuj z całą puszką mleka. Jeśli masa jest bardzo gęsta możesz dodać więcej wody, aby po  zastygnięciu nie byłą zbyt twarda. Wylej na warstwę kakaową.
  4. Ptasie mleczko polej galaretką malinową.

ptasie mleczko

12:32, magda_gotuje , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 02 listopada 2009
Francuska zupa st. Germain

Przepis ze strony Pascala

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego z kostki
  • 20 dag cebuli
  • 40 dag grochu
  • 50 dag mrożonego zielonego groszku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mini kostka przyprawowa Pietruszka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Groch mocz przez noc w wodzie. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, seler naciowy pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj seler i chwilę przesmaż. Następnie dodaj groch, zalej rosołem i gotuj 10 minut. Dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 10 minut. Zupę zmiksuj, dodaj mini kostę Pietruszka, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

zupa st Germain

11:37, magda_gotuje , Zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 01 listopada 2009
Gorąca czekolada z likierem

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • likier kawowy

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z cukrem i kakao. Dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałeczki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelej napój do filiżanek.
  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Do każdej filiżanki wlej odrobinę likieru i wyciśnij rozetkę z bitej śmietany. Czekolada doskonale smakuje też z dodatkiem wanilii lub cynamonu. Zamiast likieru kawowego, można dodać wiśniowy.

czekolada z likierem

14:05, magda_gotuje , Napoje
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7