Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Shawarma z kurczaka z ryżem po arabsku i zieloną sałatką

W kuchni lubię eksperymentować nie tylko pod względem łączenia smaków, ale też sposobu przygotowywania potraw. Kreatywne gotowanie wymaga jednak czasu, a tego u mnie ostatnio jak na lekarstwo. To oczywiście nie oznacza, że jem dania z puszki czy mrożonki. O nie nie :) W momentach krytycznego niedoczasu na stole goszczą potrawy z cyklu "pochwała prostoty". Niewielka ilość umiejętnie połączonych składników, aromatyczne przyprawy i w godzinę można wyczarować naprawdę pyszny obiad.

Dziś zrobiłam shawarmę z kurczaka z najpyszniejszym na świecie ryżem po arabsku i zieloną sałatką, tak na przekór typowo zimowej pogodzie. Aby mięso było bardziej kruche, zostawiam jest w marynacie na około 3-4 godziny. Jeśli chodzi o samą marynatę to robię ją zazwyczaj "na oko", dziś jednak zapisałam dokładną ilość poszczególnych składników. Warto poeksperymentować z proporcjami - efekty na pewno będą interesujące.

Składniki:

  • średnia pierś z kurczaka
  • 2 łyżki grenadiny
  • 1,5 łyżki przyprawy do shawarmy (jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • garść makaronu sharije (ponieważ moja garść jest dosyć mała, zawsze dodaję dwie ;) )
  • główka sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek wężowy
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę wielkości 1,5-2 cm. Wymieszaj grenadinę, przyprawę do shawarmy i oliwę z oliwek. Aby marynata była pikantniejsza, można dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili, względnie szczyptę mielonej. Ostrożnie jednak, bo przyprawa do shawarmy jest dosyć konkretna w smaku. W misce wymieszaj mięso z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, można na dłużej.

W garnku rozgrzej masło klarowane, wrzuć makaron sharije i smaż aż nabierze złotego koloru. Na tym etapie gotowania bardzo przyda się dobry refleks, bo makaron potrafi błyskawicznie się przypalić. Do makaronu wsyp ryż, wymieszaj, wlej wodę i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu aż ryż zmięknie (ok. 15 minut). Ponieważ makaron też wchłania płyn, może się okazać, że trzeba będzie dolać wody.

W międzyczasie wrzuć mięso na suchą patelnię i smaż do momentu zrumienienia. Pamiętaj aby nie mieszać zbyt często, bo mięso puści sok.

Warzywa na sałatkę umyj. Sałatę porwij na kawałki, szczypiorek posiekaj, ogórka pokrój w ćwierćplasterki, a oliwki na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem cytrynowym i szczyptą soli, polej 2 łyżeczkami oliwy. Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć świeżo mielonego czarnego.

Proste prawda? A jakie smaczne :)

 

 

Wszystkie niezbędne składniki można kupić w sklepie ARABSKIE smaki i aromaty

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

poniedziałek, 25 marca 2013, magda_gotuje

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2013/03/29 09:47:35
Bardzo smaczny sposób na drób. Mój Połówek byłby zachwycony takim daniem!
-
2015/02/24 08:40:23
Ostatnio u mnie króluje kuchnia amerykańska Wrocław ma sporo restauracji amerykańskich. Ale arabską shawarme bym zdecydowanie chętnie zjadła - i to zaraz!