Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Chałwa czekoladowa

Niedawno na jednej z Facebookowych stron poświęconych kuchni arabskiej znalazłam informację, że chałwa jest jednym z ulubionych deserów mieszkańców Bliskiego Wschodu, Bałkanów i.... Polski :) Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś tak się ucieszyłam, a zaraz potem bardzo się zdziwiłam, bo nie wiedziałam, że chałwa jest w Polsce aż tak popularna.

U nas w domu zdecydowanie największym wielbicielem chałwy jest tata. Pochłania ją w ilościach ogromnych i z prędkością światła ;) Ja chałwę i owszem lubię, aczkolwiek są słodkości, które jem chętniej. W zeszłą niedzielę miałam jednak ochotę właśnie na chałwę, a tu zonk. Osiedlowy sklepik zamknięty, w kilku innych które odwiedziłam chałwy brak, zamówienie przez internet odpada, bo na przesyłkę trzeba by czekać kilka dni a ja chciałam już, teraz i natychmiast. Z pomocą przyszedł wujek Google i podał przepis. Szybki przegląd lodówki - wszystkie składniki są, więc zrobiłam. Bardzo dobra wyszła, chociaż następnym razem zmienię trochę proporcje, bo myślę, że może być jeszcze lepsza.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka (dodałam 1 pełną)
  • 2 szklanki brązowego cukru (następnym razem dodam mniej bo jak dla mnie chałwa wyszła za słodka)
  • 2/3 szklanki tahini (dodałam 1 szklankę, ale następnym razem dodam jeszcze więcej)
  • łyżka kakao
  • aromat waniliowy
  • pistacje lub inne orzechy (opcjonalnie)

W garnku wymieszaj mleko z cukrem. Garnek powinien być dosyć duży, ponieważ podczas gotowania syrop mocno się podnosi. Gotuj do momentu osiągnięcia stanu soft-ball. Brzmi zagadkowo? Tak naprawdę stan ten można dosyć łatwo rozpoznać. Jeśli masz termometr cukierniczy, to nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Syrop osiąga stan soft-ball przy temperaturze 112°C - 115°C (234°F - 240°F). Jeśli nie posiadasz termometru, możesz przeprowadzić test zimnej wody. Do miseczki z zimną wodą wlej łyżeczkę syropu. Jest gotowy jeśli bez problemu możesz uformować z niego kulkę o konsystencji miękkiej plasteliny. Jeśli syrop się rozpływa, to znaczy, że trzeba jeszcze chwilę podgotować. U mnie trwało to ok. pół godziny.

Gotowy syrop zdejmij z ognia i dodaj tahini i aromat waniliowy. Mieszaj drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Im dłużej będziesz mieszać, tym bardziej "nitkowatą" strukturę będzie miała chałwa. Odłóż około szklanki masy, do reszty dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do lekko natłuszczonej foremki wykładaj porcjami masę ciemną i jasną. Możesz lekko przemieszać widelcem, żeby otrzymać marmurkowy wzór. Wierzch możesz posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

 

Smacznego :)

 

 

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

niedziela, 24 marca 2013, magda_gotuje
Tagi: chałwa tahini

Polecane wpisy

  • Reaktywacja

    Dawno mnie tu nie było. Tak dawno, że zapomniałam jakie jest hasło do bloga... ale wróciłam i planuję zostać. Oczywiście jeśli starczy czasu i motywacji. Na raz

  • Rolada serowa

    Składniki : 0,5 kg żółtego sera 30 dag pieczarek 4 serki topione 10 plastrów szynki 2 jajka na twardo 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru 2 łyżki oleju Przygotowa

  • Zupa szpinakowa

    Składniki : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 litr bulionu z kostki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 jajka na twardo 4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz,

  • Przepyszne kremowe lody: chałwowe z tahini.

    Jak słyszę ludzi mówiących, że domowa chałwa jest lepsza od sklepowej/domowe lody są lepsze niż te z dobrej cukierni wykonane profesjonalną maszyną itp., to zaw

  • Sernik tahini z chałwą

    Pyszny sernik o delikatnym smaku chałwy, strukturze raczej ciężkiej, bardziej zbitej, choć robiony na mielonym twarogu z wiaderka. Nie za słodki, ale i tak mnie

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/03/25 21:52:37
Bardzo fajny przepis :) Ciekawa jestem jak smakuje :)