Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 litr bulionu z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzuć do garnka dodaj masło, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny.
  2. Zupę dokładnie zmiksuj i zabiel śmietaną. Przelej do miseczek i dodaj posiekane jajka. Możesz posypać koperkiem i udekorować papryką. Doskonale smakuje z hrupiącymi grzankami.

zupa szpinakowa

piątek, 06 listopada 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

  • Francuska zupa st. Germain

    Przepis ze strony Pascala Składniki : 1,5 l rosołu drobiowego z kostki 20 dag cebuli 40 dag grochu 50 dag mrożonego zielonego groszku 4 gałązki selera naciowego

  • Zupa cebulowa

    Składniki : 70-80 dag białej cebuli 2 ząbki czosnku masło 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 l rosołu wołowego lub drobiowego z kostki 40 dag żółtego se

  • Zupa brokułowa

    Składniki : 80 dag brokułów 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki) 1 szklanka śmietany 18% 1 pełna łyżka mąk