Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • cukier
  • 6 łyżek śmietany

Przygotowanie:

  1. Obrane i drobno pokrojone ziemniaki i nierozmrożony groszek wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksuj i przypraw do smaku vegetą, piprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
  2. Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleksa ze śmietany i delikatnie rozciągnij brzegi wykałaczką, formując gwiazdkę. Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

zupa z groszku

środa, 04 listopada 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

  • Francuska zupa st. Germain

    Przepis ze strony Pascala Składniki : 1,5 l rosołu drobiowego z kostki 20 dag cebuli 40 dag grochu 50 dag mrożonego zielonego groszku 4 gałązki selera naciowego

  • Zupa cebulowa

    Składniki : 70-80 dag białej cebuli 2 ząbki czosnku masło 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 l rosołu wołowego lub drobiowego z kostki 40 dag żółtego se

  • Zupa brokułowa

    Składniki : 80 dag brokułów 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki) 1 szklanka śmietany 18% 1 pełna łyżka mąk

Komentarze
2009/11/04 17:56:14
Baaaaardzo faajna! Zapisuję przepis do wypróbowania:))
Pozdrawiam serdecznie!