Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Ptasie mleczko

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Galaretkę cytyrnową rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z połową puszki mleka. Wlej do formy i wstaw do lodówki.
  2. Kakao wsyp do 1 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao zmiksuj z połową puszki mleka, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i wylej na warstwę cytrynową.
  3. Pozostałą żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody i zmiksuj z całą puszką mleka. Jeśli masa jest bardzo gęsta możesz dodać więcej wody, aby po  zastygnięciu nie byłą zbyt twarda. Wylej na warstwę kakaową.
  4. Ptasie mleczko polej galaretką malinową.

ptasie mleczko

wtorek, 03 listopada 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

  • Shawarma z kurczaka z ryżem po arabsku i zieloną sałatką

    W kuchni lubię eksperymentować nie tylko pod względem łączenia smaków, ale też sposobu przygotowywania potraw. Kreatywne gotowanie wymaga jednak czasu, a tego u

  • Deser brzoskwiniowy

    Składniki : 50 dag brzoskwiń 15 dag zmielonego twarogu 2 łyżki zmielonego maku 200 ml śmietany kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej 1 kieliszek likieru a

  • Pascha z bakaliami

    Składniki : litr śmietany kremówki litr mleka 6 jajek 25 dag masła 15 dag cukru pudru 5 dag migdałów 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek 1/2

Komentarze
2009/11/03 12:46:40
Moje ulubione:-)
-
2009/11/03 12:59:50
To jeden z moich ulubionych deserów. Ostatnio zamiast 3 warstw, zrobiłam 6 :-) Moja bomba kaloryczna wyglądała bardzo efektownie :D
-
2009/11/03 14:29:41
A ja muszę przyznać, że nigdy nie robiłam z kakao, tylko z galaretkami:))mam akurat mleko skondesowane w domu, więc wypróbuję wersję z kakao:)
Pozdrawiam cieplutko!