Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Gorąca czekolada z likierem

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • likier kawowy

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z cukrem i kakao. Dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałeczki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelej napój do filiżanek.
  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Do każdej filiżanki wlej odrobinę likieru i wyciśnij rozetkę z bitej śmietany. Czekolada doskonale smakuje też z dodatkiem wanilii lub cynamonu. Zamiast likieru kawowego, można dodać wiśniowy.

czekolada z likierem

niedziela, 01 listopada 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

Komentarze
2009/11/01 16:41:19
Piękne zdjęcie Magdo! Bardzo lubię gorącą czekoladę, :)robię ją podobnie jak Ty, tylko bez likieru:
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/11/02 11:20:27
Wstyd się przyznać, ale zdjęcie nie jest mojego autorstwa :-) Ja uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. Do gorącej też nie zawsze dodaję likier, to zależy od mojego nastroju ;-)
Pozdrawiam