Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Francuska zupa st. Germain

Przepis ze strony Pascala

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego z kostki
  • 20 dag cebuli
  • 40 dag grochu
  • 50 dag mrożonego zielonego groszku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mini kostka przyprawowa Pietruszka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Groch mocz przez noc w wodzie. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, seler naciowy pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj seler i chwilę przesmaż. Następnie dodaj groch, zalej rosołem i gotuj 10 minut. Dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 10 minut. Zupę zmiksuj, dodaj mini kostę Pietruszka, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

zupa st Germain

poniedziałek, 02 listopada 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

  • Zupa szpinakowa

    Składniki : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 litr bulionu z kostki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 jajka na twardo 4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz,

  • Zupa-krem z zielonego groszku

    Składniki : 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku 6 ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego z kostki vegeta gałka muszkatołowa pieprz cukier 6 łyżek śmietany Pr

  • Zupa cebulowa

    Składniki : 70-80 dag białej cebuli 2 ząbki czosnku masło 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 l rosołu wołowego lub drobiowego z kostki 40 dag żółtego se

Komentarze
blue_megi
2009/11/02 12:03:19
mmmm fajna zupka :) pozdrawiam
-
2009/11/02 18:10:30
Jaka fajna miseczka, a zupa ma piękny zielony kolorek:))pysznie wygląda!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/11/03 12:58:19
Miseczka niestety nie należy do mnie :-( Zupka jest pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna. Kolor za każdym razem jest inny, czasami jest bardzo zielona, czasami żółta :-) Najlepiej smakuje z grzankami