Zbiór przepisów wypróbowanych oraz eksperymentów kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu
Lazania mięsno-szpinakowa

Składniki:

  • 24 płaty lazani
  • 1/2 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • szklanka mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżka susznoego oregano
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Odłóż połowę, resztę usmaż na łyżce masła. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i oregano. Gotuj do smaku solą i pieprzem, gotuj 15 minut.
  2. 5 dag sera zetrzyj na tarce, pozostały pokrój w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka, resztę zagotuj. Dodaj mąkę rozpuszczoną w mleku, cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodaj starty ser, mieszaj do czasu aż ser się rozpuści.
  3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso z odłożoną cebulą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Prostokątną formę posmaruj masłem. Na dnie ułóż 8 płatów lazanii (sprawdź na opakowaniu, czy lazanię trzeba najpierw obgotować), na nich rozłóż połowę mięsa i polej połową sosu serowego. ułóż kolejne 8 płatów lazanii, zastępnie resztę mięsa, pokrojony ser i polej sosem pomidorowym. Przykryj pozostałymi płatami, polej resztą sosu serowego. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 C

lazania mięsno-szpinakowa

poniedziałek, 12 października 2009, magda_gotuje

Polecane wpisy

  • Zapiekanka makaronowo-warzywna

    Składniki : 35 dag makaronu świderki cebula 2 marchewki 25 dag kapusty włoskiej 4 jajka pieś z kurczaka 200 ml mleka 10 dag twardego żółtego sera 20 dag małych

  • Z pulpetami i pomidorami

    Składniki : 30 dag makaronu karbowanego wstążki 1/2 kg pomidorów cebula 30 dag mielonej wieprzowiny ząbek czosnku łyżka posiekanej natki jajko 2 łyżki bułki tar

  • Muszle z sałatką tuńczykową

    Składniki : 16 sztuk makaronu duże muszle puszka kukurydzy po strąku czerwonej i zielonej papryki puszka tuńczyka w oliwie 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przyg